Cei doi tineri erau în trecere pe podul Traian, la doi pași de Catedrala Mitropolitană din Timișoara. La un moment dat au auzit un plânset de copil din spatele unor panouri de afișaj montate în zonă de cei de la primărie. S-au uitat, iar în acel moment au fost îngroziți. În spatele panourilor, în iarbă, zăceau patru micuți, iar unul dintre ei plângea în hohote.
Tinerii au sunat de urgență la 112, iar în zonă a sosit în timp record un echipaj al ambulanței, dar și polițiștii de la Secția 3. Salvatorii i-au preluat pe micuți și au început să le acorde primul ajutor. Prichindeii zăcuseră ore bune în iarbă, iar lângă ei stătea aruncată o sticlă de suc, o hăinuță și un scutec. Niciunul dintre ei nu are mai mult de patru anișori și cu toții erau în stare de șoc. Era puțin după ora unu noaptea, iar afară numai 12 grade Celsius.
Trei dintre cei mici adormiseră și numai norocul a făcut ca cel mai mic dintre ei să plângă și să fie observat. Altfel niciunul dintre cei patru nu ar fi apucat dimineața în viață, datorită vârstei fragede și a temperaturii, spun medicii.
Copilașii au fost transportați de urgență la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, acolo unde medicii aveau să descopere că fuseseră bătuți bine. Cei mai mari dintre ei aveau mai multe leziuni la nivelul capului. Unele dintre acestea erau proaspete, iar altele erau suferite în urma unor agresiuni mai vechi. Toți cei patru micuți erau în stare de șoc, iar cel mai mic dintre ei, care nu are mai mult de un an, tremura și avea febră.
Medicii de la ambulanță povestesc că au reușit cu greu să se apropie de ei. Copilașii tremurau de frică în momentul în care erau atinși de salvatori și își duceau mâinile la cap în momentul în care cineva se apropia de ei.
Medicii și polițiștii i-au anunțat pe cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, care îi vor prelua pe micuți după ce se vor însănătoși.
Polițiștii au început o anchetă și încearcă să dea de urma familiei micuților pentru a-i trage la răspundere pe cei care și-au aruncat copiii în stradă. Cine are informații despre identitatea copilașilor sau îi recunoaște pe aceștia este rugat să anunțe de urgență anchetatorii pentru a-i ajuta să identifice familia prichindeilor.
UPDATE: La numai câteva ore după ce și-a aruncat fără milă copiii în stradă, mama acestora s-a dus la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Femeia le-a povestit angajaților de acolo că a fost vrăjită și de aceea și-a abandonat copilașii.
Ancuța Toma are 31 de ani, este dintr-un sat din județul Sibiu și până duminică dimineață locuia, împreună cu cei patru copii ai săi într-un centru de asistență socială al unui ONG, în Recaș. Duminică dimineață a părăsit însă instituția fără a anunța angajații și a plecat spre Timișoara.
Autoritățile nu au aflat încă motivul exact pentru care mama și-a aruncat copiii în stradă. Cert este că la câteva ore după ce i-a lăsat pe cei patru micuți să moară de frig, luni dimineață, femeia a mers la sediul DGASPC Timiș. Le-a povestit celor de acolo că a fost fermecată și a adormit. Când s-a trezit ea era pe o stradă, copilașii pe alta și nu își mai amintește nimic. Acesta este motivul pentru care i-a lăsat pe cei patru băieței pe podul din apropierea catedralei.
Femeia este acum în sediul DGASPC Timiș, acolo unde discută cu angajații care au început o anchetă. De asemenea, polițiștii de la Biroul pentru Investigații Criminale așteaptă și ei să o audieze pentru a afla totul. Femeia este cercetată acum pentru abandon de familie și, dacă va fi găsită vinovată, riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între șase luni și trei ani.
Surse din cadrul Poliției povestesc că tânăra de 31 de ani nu este de etnie romă, așa cum se vehiculase inițial. Ea le-a mai spus anchetatorilor că a venit în vizită, în Timiș, la cineva, însă nu își mai amintește nimic.
„Ținem legătura cu colegii de la DGASPC Sibiu pentru a vedea care a fost situația femeii acolo pentru că ea și copiii provin din județul Sibiu. Cei mici vor fi dați în grija unor asistenți sociali profesioniști. Se fac cercetări pentru descoperirea familiei lărgite a copiilor și se ia în calcul și varianta ca ei să fie dați în grija familiei lărgite. Din ceea ce știm până la momentul actual femeia nu figurează ca având afecțiuni psihice. Despre tatăl micuților nu se știe nimic, dar este cert că toți sunt frați. Cei mici au vârste cuprinse între unu și șase ani”, spune Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș.
UPDATE1: Mama copiilor s-a deplasat împreună cu polițiștii la locul unde a abandonat micuții. Acolo femeia a izbucnit în plâns. Oamenii legii spun că au găsit-o pe aceasta în Gara de Nord din Timișoara împreună cu cei patru copiii în urmă cu o săptămână și au dus-o la centrul de asistență socială al unui ONG, în Recaș, de unde a plecat duminică dimineață.
UPDATE 2: Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Timiş susţin că ştiau despre acest caz, dar pasează responsabilitatea pe umerii unui ONG din Recaş, care a găzduit-o pe mamă împreună cu micuții ei până acum.
„Femeia nu era în evidenţele noastre că locuia pe stradă. Ea nu e din judeţul Timiş. Nu a fost dusă la centrul de plasament al nostru. În Recaş este un centru al unui ONG unde a stat câteva zile, temporar. La noi nu au stat niciodată, au stat întotdeauna cu mama. Din ce informaţii avem până acum, copiii nu au stat în niciun centru de plasament al nostru”, ne-au spus reprezentanţii DGASPC Timiş.
Aceştia au precizat că femeia a intrat automat în evidenţa DGASPC în momentul în care a fost găzduită la Recaş, dar spun că instituţia nu s-a ocupat de cazul ei.
„(Ştim de acest caz – n.r.) Atât cât au intrat în acel centru al acelei organizaţii. Atunci au fost în evidenţa noastră, că împreună cu mama sunt în acel centru, temporar. Centrul de la Recaş se ocupă de mamele defavorizate. Şi aşa a ajuns acolo. Am fost sesizaţi, evident, şi aşa a ajuns în acel centru”, au mai spus reprezentanţii DGASPC.
Instituţia şi Poliţia fac acum demersuri pentru decăderea din drepturi a mamei celor patru copii, ceea ce înseamnă că aceştia vor ajunge la asistenţi maternali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!