Proiectul reprezintă a doua etapă de instalare de stații de încărcare cu bani de la Administrația Fondului de Mediu în municipiu. Pentru montarea a încă 21 de stații – proiectarea și execuția lucrărilor – municipalitatea a pus la bătaie 3,3 milioane de lei, fără TVA – adică 3,9 milioane de lei sau aproape 800.000 de euro, cu tot cu TVA.
Contractul va avea o durată de 13 luni.
Au depus oferte în cadrul licitației trei contractanți unici și o asociere: firmele NEXT GENERATION TECHNOLOGIES S.R.L., GENERAL SECURITY și Electroechipament Industrial și asocierea AGO PROIECT ENGINEERING (Leader) – smart business & technologies solutions srl – XELA-INSTAL.
Noile stații vor fi amplasate pe:
- Strada Arhitect Ion Mincu – parcarea existentă Punct Termic (PT) nr. 39;
- Aleea Balcic / Intrarea Iasomiei– parcarea existentă PT 29);
- Strada Dej – parcarea existentă PT 35;
- Strada Brândușei nr. 9 – parcarea existentă PT 49;
- Strada Traian Novac – parcarea existentă PT 48A;
- Strada Dinu Lipati – parcarea existentă PT 44;
- Strada Gavril Musicescu – parcarea existentă PT 83;
- Strada Pepinierei – parcarea existentă PT 54;
- Strada Aștrilor /Strada Sirius – parcarea existentă PT 91;
- Aleea Poieniței – parcarea existentă PT 86;
- Strada Bacovia nr. 5 – parcarea existentă PT 75;
- Intrarea Petalelor – parcarea existentă PT 88;
- Intrarea Meseriașilor – parcarea existentă CET Buziaș;
- Strada Eugen Cuteanu – parcarea existentă PT CT Freidorf;
- Strada Măcin – parcarea existentă CET UMT;
- Intrarea Zânelor nr.3A – parcarea existentă PT 49A;
- Strada Martir Marius Ciopec – parcarea existentă PT 53;
- Strada Alexandru Vaida – Voievod – parcarea existentă PT 13A;
- Aleea Amiciției – parcarea existentă PT 27;
- Strada Învățătorului – parcarea existentă PT 45;
- Strada Nicolae Ilieşu – parcarea existentă PT 55.
Contestație parțial admisă și de această dată
Licitația fusese lansată la începutul lunii septembrie și, în mod normal, ofertele puteau fi depuse până la finalul aceleiași luni. A fost depusă o contestație la Consiliul Naționale de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Aceasta a fost parțial admisă.
Primăria a trebuit, până la urmă, să coreleze anumite cheltuieli din devizul general cu cele din caietul de sarcini și s-a stabilit o nouă dată pentru depunerea ofertelor: 6 noiembrie.
Primăria Timișoara mai avuse o încercare și în primăvară pentru achiziția „Execuţie lucrări (PT + execuţie) aferente obiectivului de investiţii «Realizare stații de încărcare pentru vehicule electrice în Municipiul Timișoara-Etapa II»”, însă licitația a fost anulată după o altă contestație la CNSC.
Fusese depusă o singură ofertă, a celor de la Electroechipament Industrial, cea care avea – și are și la a doua încercare – ca subcontractant firma Evo Green Motion SRL, cea care câștigase contractul pentru prima etapă de amplasare de stații.
Vă reamintim, primele 16 stații de încărcare ale primăriei au devenit funcționale în 2022. Acestea au fost montate de firma amintită în baza unui contract de 2,64 milioane de lei, cu tot cu TVA, pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare. Finanțarea a fost asigurată, și atunci, de Administrația Fondului de Mediu.
La început, acestea aveau un tarif de 1,05 lei/KWh, dar acesta a fost crescut între timp, ultima dată până la 1,20 lei/KWh.
Trimite articolul
XProiectul de instalare a noilor stații de încărcare a mașinilor electrice în Timișoara este un pas pozitiv pentru oraș, însă contestațiile repetate reflectă o administrare mai puțin eficientă. Sper ca proiectul să fie finalizat cât mai repede pentru a susține tranziția ecologică