Licitația pentru reabilitarea Parcului Anton Scudier (n.r. Central) a fost blocată, dar reprezentanții primăriei speră că vor reuși să o deblocheze la începutul anului 2017.
„Sperăm că se vor finaliza toate litigiile create la licitație și să avem un câștigător în luna ianuarie. De îndată ce avem un câștigător, el intră în reabilitare. Parcul Civic are deja autorizație de construcție și va intra și el în licitație pentru execuție, în prima parte a anului 2017, pentru reabilitare completă. S-a obținut și autorizația de construcție după refacerea proiectării și pentru Parcul Alpinet, va intra în licitație pentru execuție tot în prima jumătate a anului 2017”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Pentru reamenajarea unuia dintre cele mai vechi parcuri din Timișoara ar urma să fie investiți peste 3 milioane de euro. Vă reamintim, în Parcul Central ar urma să fie amenajat un labirint sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, din gard viu, un amfiteatru, precum și un spațiu mai mare pentru cei pasionați de șah. Toate aleile vor fi refăcute cu pavaj nou, va fi instalat un sistem automat de udare a spațiilor verzi și va fi amenajat un foișor pentru evenimente muzicale, de forma unui octogon, care pe margini vor avea plăcuțe pe care vor sta scrise numele unor muzicieni români.
Pentru Parcul Alpinet (zona Flora) există un proiect mai vechi, care propune modernizarea unei suprafețe de aproape 14.000 de metri pătrați. Vegetaţia existentă va fi completată cu peste o sută de noi arbori, arbuşti şi plante perene, vor fi refăcute aleile, va fi recondiţionat şi completat mobilierul urban, vor fi amplasate peste 60 de noi bănci şi coşuri de gunoi, va fi instalat un sistem de irigare automatizat, se va lucra la sistemul de iluminat etc. Lucrările erau estimate la 1,9 milioane de lei.
Cât despre Parcul Cetate (n.r. Civic, cel aflat în spatele magazinului Bega), consilierii locali au aprobat deja Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, dând astfel undă verde pregătirii documentației pentru licitație. Este probabil cel mai degradat parc din zona centrală a orașului, așa că are nevoie de o intervenție completă, estimările pentru reabilitare fiind de aproape 2 milioane de euro, banii urmând să fie luați din bugetul local.
Suprafața totală propusă pentru amenajare este de 67.676 metri pătrați, din care aproape 22.000 de mp de alei. Potrivit D.A.L.I., vor fi alei dalate, alei asfaltate, alei cu pavele tip frunză, alei și piațetă, pavate cu lespezi de piatră. De asemenea, va fi pus la punct și iluminatul public, urmând să fie montați în parc 82 de stâlpi de iluminat cu două corpuri, să fie puse patru pergole, 115 bănci din lemn, 5 bănci din piatră, două bănci circulare, două rastele de biciclete. Vor fi plantați 964 de arbuști, 3.762 de trandafiri, dar se va pune și gard viu, precum și gazon proaspăt. Totodată, va fi amenajată și o fântână decorativă, potrivit documentației.
Reprezentanții primăriei susțin că nu au uitat nici de parcul din zona lacului din Dâmbovița, unde a apărut o problemă.
„Acolo avem, din păcate, din punct de vedere al terenului, o diferență care trebuie reglată cu OCPI. Terenul este mai mare decât cel existent în cartea funciară. Avem SF gata și PT, de îndată ce reușim să rezolvăm problemele legate de teren, fie în mod direct cu OCPI, fie în instanță, vom lansa licitația și pentru acest parc”, a explicat Diaconu.
Tot în 2017 ar trebui să fie deschise mici șantiere între blocuri, unde ar urma să fie amenajate zone de careuri, mici părculețe, pentru sporirea confortului timișorenilor.
„Sigur, în măsura în care vom avea teren disponibil, vom face și alte zone verzi sau parcuri în 2017. Principale sunt cele patru. Dacă reușim să amenajăm parcurile Civic, Central și Alpinet, practic zona centrală este completă”, a conchis viceprimarul Timișoarei.
Articole pe aceeași temă:
Trei firme vor sa reamenajeze Parcul Central. Lucrarile incep la vara
Inca un parc din centrul Timisoarei se pregateste pentru santier. Va avea fantana decorativa
Unul din trei parcuri din centrul Timisoarei intra in santier: Central versus Civic si Botanic
Citiți principiile noastre de moderare aici!