„Păturata pe crumpi” este un preparat specific din Banat. O tocană de cartofi (crumpi), cu carne sau nu, care are deasupra o foaie din același aluat ca tăițeii. Foaia respectivă se rulează și se pune peste tocană, la fiert. Iese o „păturată pe crumpi” cum numai în Banat găsiți. O puteți gusta sâmbătă, la Ciacova, la Festivalul Păturatei.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc sâmbătă, în 9 iunie, de la ora 17, în Piața Cetății din Ciacova. Până la ora 18 se vor pregăti păturatele, iar de atunci vor fi degustate. De la ora 17:15 la 23, în același loc, va fi un program artistic cu interpreți și dansatori. La ora 21 se va face jurizarea păturatelor, iar participanții care au realizat cel mai bun preparat vor fi premiați.
„Evenimentul este menit să pună în lumină potențialul turistic al orașului Ciacova mizând pe componenta gastronomiei. Vă invităm să descoperiți Păturata pe crumpi, un fel de mâncare tradițională pe care până astăzi fiecare familie din zonă l-a interpretat trecându-l prin filtrul timpului, al gustului, dar și al posibilităților financiare, pentru că – desi la origini păturata era o rețetă simplă, din aluat și cartofi – multe dintre familii au reinterpretat-o și au introdus carnea sau cârnații în componența rețetei.
Festivalul păturatei vă va oferi ocazia de a descoperi alte atracții ale orașului aflat la 35 de kilometri de Timisoara, între obiectivele turistice importante numărându-se Muzeul Ciacova, Casa Dositej Obradovic sau Biserica din Cebza”, transmit organizatorii – Primăria Orașului Ciacova și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!