Fiind unul dintre cele mai importante orașe creștine, Ohrid și-a lăsat amprenta în istoria artei, fiind locul unde s-a creat un nou tip de frescă la începutul perioadei renascentiste.
De asemenea, în zona se află 365 de biserici ortodoxe ce datează din secolul al XIX-lea (Sf. Clement, Sf. Sofia, Kaneo I), precum și Mănăstirea Naum, care adăpostește o icoană foarte rară. Mai mult de 50 de biserici sunt deschise și astăzi pe malul celui mai vechi lac din Europa – lacul Ohrid.
Stațiunea Ohrid, cu peste 20.000 de locuri de cazare, este cel mai important centru turistic din R. Macedonia de Nord. În 1980, orașul și lacul au fost introduse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Ohrid este situat pe malul de nord-est al lacului Ohrid, la o altitudine de 695 m, si este fara indoiala cel mai atragator oras din Macedonia de Nord, cu o bogatie de arhitectura veche si monumente culturale si istorice. Descoperirile arheologice indica faptul ca Ohrid este una dintre cele mai vechi asezari din Europa, doar lacul avand 3 milioane de ani. Orasul vechi Ohrid a fost mentionat pentru prima data in documentele grecesti din 353 IHr. Orasul asa cum il vedem astazi a fost construit in secolele VII – XIX. In perioada bizantina Ohrid a devenit un important centru cultural si economic si, la inceputul secolului XI, a fost pentru o perioada scurta capitala marelui imperiu Samuil.
Aici Sf. Kliment a pus bazele primei universitati macedonene si a intemeiat arhiepiscopia de Ohrid. Fortareata lui Samuil din secolele X – XI, cu zidurile inalte de 16 m, a supravietuit pana astazi si gazduieste concerte de opera si piese de teatru. Sub fortareata se afla ramasitele unui amfiteatru clasic, din a doua jumatate a secolului I IHr. Aici se mai afla si bazilica Polyconhous, cu mozaicuri valoroase datand din a doua jumatate a secolului V. Manastirea Sf Kliment se afla in partea veche a orasului. Biserica adaposteste mormantul lui Sf Kliment de Ohrid. Biserica Sf Jovan a fost ridicata in secolul XIII pe stanca de deasupra lacului Ohrid. In centrul orasului vechi se afla faimoasa catedrala Sf Sofia , ce contine fresce din secolul X.
Pe timpul verii au loc mai multe evenimente culturale in Ohrid. Cel mai cunoscut este Festivalul International de Vara, cu muzica si teatru, care atrage un numar mare de artisti din toata lumea, intre 12 iulie si 20 august. Festivalul Folcloric Balcanic si Festivalul de Cantece din Orasul Vechi Macedonean au loc in Ohrid. La sud de oras se afla Parcul National Galicica. Datorita frumusetii exceptionale si a florei si faunei, o sectiune din muntele Galicica a fost declarata Parc National in anul 1958.
Capitala Skopje este formată din 10 municipalităţi şi reprezintă unitate distinctă de auto-guvernare locală. Skopje, oraş aşezat pe râul Vardar, reflectă încă ocupaţia otomană ce a durat de la sfârşitul secolului al XIV-lea până la începutul secolului XX. Mare parte din arhitectura veche a capitalei a fost avariată în timpul puternicului cutremur din 1963, însă oraşul a fost reconstruit. În centrul istoric se poate vedea o fortăreaţă medievală şi un bazar în stil otoman. În partea de nord a oraşului se păstrează clădiri care amintesc de ocupaţia de 500 de ani a Imperiului Otoman.
Alte repere ale istoriei şi culturii capitalei Skopje sunt: apeductul ce datează din secolul al V-lea d. Hr., din vremea împăratului Iustinian I; Mănăstirea Sf. Pantelimon, ridicată de împăratul bizantin Alexios I Comnen în 1164, cu unele fresce datând chiar din acele vremuri, iar altele din secolele XV, XVI şi XIX; fosta baie turcească ”Daut Pasha” (secolul al XV-lea), transformată în prezent în galerie de artă, în care sunt expuse icoane din secolele XIV şi XIX, precum şi lucrări colective ale artiştilor macedoneni — pictură, sculptură, grafică; Vechiul Bazar; ruinele romane de la Scupi, localitate care datează din secolul al II-lea d. Hr. şi care a devenit mai târziu un oraş prosper, devastat însă în secolul al V-lea de invaziile barbare.
(211392)
Citiți principiile noastre de moderare aici!