Guturaiul, virozele respiratorii, afecțiuni acute din sfera O.R.L. și acutizarea unor boli cronice favorizează scăderea imunității și creșterea circulației germenilor, iar gripa… „pândește”. Reprezentanții Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara au evidențiat, pe pagina lor de Facebook, aspectele de zi cu zi care vă pot ajuta în lupta contra gripei și a răcelii, cum puteți și ce trebuie să aveți în vedere pentru a preîntâmpina aceste afecțiuni.
Doctor Adriana Chiș, medic pneumolog la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara, are câteva recomandări pentru e preveni afecțiunile de sezon.
„Trecerea de la căldura din încăperi, la frigul de afară nu este deloc benefică organismului, din acest motiv trebuie avut în vedere să avem o vestimentație adecvată (mănuși, căciulă, fular) la deplasarea în spații deschise. Nu trebuie trecută cu vederea nici spălarea mâinilor cu apă și săpun. Este foarte important să ne spălăm mâinile în mod corect, deci, nu o faceți într-un mod superficial. Pentru a ne spăla corect pe mâini nu spălam foarte bine doar palmele, ci și spațiul dintre degete, dar și fața dorsală a mâinilor. Astfel, vor fi îndepărtați toți germenii. Aerisirea încăperilor (la domiciliu sau la locul de muncă) este benefică organismului. Există tendința de a nu aerisi iarna încăperile pentru a menține căldura, dar cu cât deschidem mai des geamul, cu atât concentrația de microbi din aer se diminuează şi riscul de a răci devine mai mic”, transmit reprezentanții Spitalului Militar din Timișoara pe pagina de Facebook.
Alimentația bogată în fructe și legume ajută la întărirea sistemului imunitar, iar consumul de lichide calde (ceaiuri) ajută la prevenirea deshidratării în caz de transpirații, febră, care poate apărea și în această perioadă, mai ales la debutul bolii.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală. Chiar dacă nu poate garanta eficacitatea 100%, vaccinul te ajută să scapi mai ușor de simptomele bolii și previne nedoritele complicații.
În cazul în care se poate, amânați vizitele la persoanele bolnave, sau dacă este necesar să faceți o vizită nu uitați să vă spălați pe mâini după ce ați dat mana cu o persoană bolnavă și folosiți șervețel de hârtie pentru a vă șterge pe mâini.
În cazul în care, sunteți deja gripat sau răcit, atunci trebuie să aveți grijă de cei din jurul vostru. Pentru început este indicat să evitați colectivitățile (spații închise), să vă izolați la domiciliu. Să vă prezentați cât mai repede la medicul de familie sau la medicul specialist pentru un diagnostic și un tratament corespunzător.
Ministrul Sănătății este aproape de a declara epidemia de gripă dacă numărul de îmbolnăviri continuă să crească comparativ cu cazurile estimate. În primele trei zile ale acestei săptămâni, la nivelul unităţilor şcolare au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2185786″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!