Directorul general al Colterm declara că societatea pe care o conduce are datorii uriaşe, de aproximativ 80 de milioane de lei, la furnizorul de combustibil, şi, în cazul în care nu va ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii OMV Petrom, va fi redusă la jumătate cantitatea de gaz metan furnizată. Prima consecinţă ar fi faptul că timişorenii vor beneficia de apă caldă după program, doar între anumite ore, a anunţat Aurel Matei. Acesta a motivat că s-a ajuns în această situaţie mai ales din cauza faptului că societatea nu a primit subvenţiile necesare la energia termică de la bugetul de stat şi bugetul local.
Liderul grupului de consilieri locali ai PDL, Ovidiu Ciuhandu, susţine că guvernul şi-a onorat „cea mai mare parte a datoriilor faţă de Colterm”, şi consideră că situaţia cu care ne confruntăm astăzi este rezultatul unui management defectuos la Colterm, al incompetenţei şi dezinteresului celor de la primărie. „Datoriile pe care le are muncipalitatea faţă de Colterm sunt tot mai mari de la an la an pentru că există o lipsă de interes faţă de această societate, deşi ea este în totalitate a consiliului local”, a declarat miercuri, democrat-liberalul.
Alesul consideră că nu există justificare nici pentru majorarea preţului local al energiei termice facturată populaţiei, de la 162 de lei la 207 lei pe gigacalorie. Executivul Primăriei Timişoara a iniţiat şi un proiect de hotărâre în acest sens, care urmează să fie supus la vot.
„Dacă ne referim la Colterm, ni se spune de 6 ani că toate investiţiile care s-au făcut, care cred că ajung undeva la 50 de milioane de euro, vor fi în folosul cetăţeanului, că vom avea un preţ mai scăzut la apa caldă şi la gigacalorie, la încălzire. După 6 ani constatăm că va trebui să plătim şi mai mult pentru gigacalorie, că societatea a acumulat şi acumulează în continuare datorii uriaşe şi că există posibilitatea să nu mai avem nici apă caldă”, a adăugat Ovidiu Ciuhandu.
Pedelistul l-a întrebat public pe directorul Colterm dacă nici el nu va avea apă caldă când se va trezi dimineaţa să se spele, dacă stă într-unul din cele 90.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat, sau locuieşte undeva într-o vilă şi are centrală proprie. De asemenea, reprezentanţii PDL vor explicaţii vizavi de cum s-a ajuns la aceste datorii colosale în condiţiile în care în trecut au existat bani pentru a susţine o echipă de fotbal, pentru construcţia unui hotel pe Muntele Mic şi pentru turbine care astăzi nu se folosesc.
În cazul în care timişorenii vor ajunge să primească apă caldă după program, pedeliştii sunt hotărâţi să ceară demisia directorului de la Colterm.
„E ruşinos ca după 20 de ani primul oraş liber să devină un oraş în care primim căldură şi apă caldă cu porţia. În condiţiile în care lucrurile acestea se vor adeveri în practică, noi, grupul PDL, vom solicita demisia actualului director al Colterm şi efectuarea unui control foarte amănunţit din partea instituţiilor statului la această societate, ca să ştie fiecare cetăţean cum s-a cheltuit banul public”, a mai declarat Ovidiu Ciuhandu, care aşteaptă explicaţii şi de la primarul Gheorghe Ciuhandu, căruia i-a recomandat voalat să lase pe alţii la cârma oraşului dacă nu este capabil să gestioneze situaţia.
Colterm răspunde atacurilor PDL
Potrivit purtătoarei de cuvânt a companiei de termoficare, Laura M. Bondrilă, salariul mediu brut de încadrare la SC Colterm SA Timişoara este de 1.496 lei, şi nu de 3.183, după cum a afirmat Ovidiu Ciuhandu. Aceasta a mai precizat că directorul societăţii, Aurel Matei, locuieşte într-unul dintre cele 90.000 de apartamente din oraş conectate la sistemul centralizat de încăzire.
În ceea ce priveşte controalele care ar trebui să fie făcute la Colterm, reprezentanţii societăţii amintesc faptul că au fost deja efectuate verificări de către Corpul de Control al Prefectului şi Curtea de Conturi şi nu au fost constatate „deficienţe semnificative”.
Cât despre echipa de fotbal Calor, aceasta a fost desfiinţată în 2009, în timp ce la cabana de pe Muntele Mic nu au fost finalizate lucrările, au mai arătat oficialii Colterm.
Citiți principiile noastre de moderare aici!