După expoziția Înainte de Brâncuși, la Galeria Triade, după ce Zece Meșteri l-au însoțit pe Meșterul Manole la Filarmonica Banatul, a venit vremea Mecanismelor nedescoperite de Leonardo. Mecanismul perfect, mecanismul de mâncat sau o dronă de lemn ( amintind că da Vinci a inventat ”doar” elicopterul) sunt doar câteva dintre piesele care au stârnit curiozitatea celor prezenți, joi seara, la vernisajul celei de-a treia expoziții de etnosculptură a arhitectului Donici, la Casa Artelor din Timișoara. Mecanismele pe care Leonardo le-a lăsat nedescoperite au fost ”inventate” de MCDonici, cu statut exclusiv estetic, din vechi artefacte populare într-o originală tratare ready-made, pentru a pune în lumină frumusețea lor intrinsecă și extraordinara civilizație a lemnului creată de meșterii români. Postamentele compozițiilor, parte a conceptului artistic inedit , sunt lemne salvate de pe șantierele arheologice, stâlpi din Timișoara medievală, vechi de cca 500 de ani.
La vernisaj, Vlad Colar a interpretat cu finețe, la flaut de lemn, desigur, un program muzical în spiritul expoziției: o horă și un brâu de Dinu Lipatti și Homage a Marsyas, o excelentă lucrare a lui Gabriel Mălănciou.
”Satirul Marsyas îşi fascina auditoriul cântând la un instrument numit aulos, un strămoş al flautului. Am încercat îndreptarea conştiinţei către un spaţiu mitic prin folosirea unui mod întâlnit în muzica bizantină, numit modul roţii, un mod ce sugerează ciclicitatea vieţii”, dezvăluie compozitorul.
”Mecanismele nedescoperite de Leonardo” rămân la Galeria Pygmalion (Timișoara, str. A Pacha nr.8) până în 30 septembrie 2014 și pot fi descoperite de public de luni până vineri, zilnic între orele 13-19. Expoziția este un eveniment organizat de Asociația Culturală Arte-Factum în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și susține proiectul Timișoara -Capitală Culturală Europeană.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!