Potrivit datelor tehnice furnizate de reprezentanții Colterm, lungimea totală (geografică) a rețelei de distribuție din Timișoara este de cca. 310 km. În prezent, peste 40% din rețea este reabilitată, însă acest procent va crește odată cu finalizarea celei de-a doua etape a procesului de retehnologizare, în care se află societatea de termoficare. Acest proces are, momentan, două etape.
Etapa I
Etapa I a fost finalizată în vara anului 2016, pe vremea administrației Robu. În Etapa I au avut loc lucrări majore de modernizare, precum:
- modernizarea a opt pompe de transport termoficare CET Timișoara Centru și CET Timișoara SUD,
- retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte (CAF2 și CAF4) din CET Centru,
- retehnologizarea a trei cazane de abur CA1, CA2, CA3 din CET Sud,
- instalarea unei unități noi de desulfurare în CET Sud pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf.
Astfel, obiectivul general al proiectului a fost îndeplinit. Aceste lucrări au dus la rezolvarea unor probleme de mediu – prin scăderea concentrațiilor emisiilor de dioxid de sulf și oxizi de azot, care depășeau limitele maxime admise în Timișoara – dar și la îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de încălzire.
Pentru proiect s-au primit bani europeni. Acesta a fost co-finanțat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Sectorial Mediu, Axa prioritară 3, Sector termoficare. Valoarea totală la finalizare fiind de 199.916.312 lei (fără TVA).
Etapa II
Etapa a II-a a procesului de retehnologizare ar fi trebuit să înceapă la scurt timp după, în 2017, însă programele cu finanțare de la Uniunea Europeană 2014-2020 au fost decalate, astfel că lucrările au început abia în martie 2021.
Etapa II presupune reabilitarea a peste 29 de km de rețea de distribuție. Vorbim despre conducte cu coroziuni majore exterioare și o stare avansată de degradare fizică și morală a izolației termice, ceea ce duce la pierderi de fluid și căldură. Mai precis, trebuie reabilitați:
- cca. 9 km de rețea termică primară
- cca. 20 km de rețea termică secundară
Pentru realizarea acestor lucrări sunt prevăzute 21 de luni, cu mențiunea că ele se desfășoară cu precădere în perioada caldă a anului. Reprezentanții municipalității speră ca lucrările să fie gata până la finalul anului 2023.
Dacă vă întrebați care este diferența între rețea termică primară și rețea termică secundară:
- rețeaua termică primară reprezintă ansamblul de conducte și instalații de pompare cu care se transportă agent termic între producător și stațiile/punctele termice
iar
- rețeaua termică secundară reprezintă ansamblul de conducte și instalații de pompare cu care se transportă agent termic de la stații/puncte termice spre consumatori.
Și pentru acest proiect se primesc fonduri europene. El este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 148.118.419,84 de lei, din care:
- contribuția UE este de 106.275.413,69 de lei,
- valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 16.253.886,80 de lei
- co-finanțarea de la bugetul local este de 2.500.597,96 lei.
Viitorul Colterm
Dincolo de datorii și scandaluri, observăm că din punct de vedere tehnic, Colterm este o societate cu viitor. Ea are potențialul de a-i deservi pe abonați, mai ales că de la nivel central și chiar european nu au fost prezentate alte soluții de termoficare cu impact negativ cât mai redus asupra mediului. În plus, dacă nu se întrezărea niciun viitor și nicio speranță pentru Colterm, Uniunea Europeană nu și-ar mai fi pus girul asupra lucrărilor de reabilitare și retehnologizare. Ar fi spus că această tehnologie este depășită și ar fi cerut implementarea unor metode alternative de termoficare.
În momentul de față, după cum bine știm, Colterm se află în insolvență – o măsură de protecție care a fost declanșată în momentul în care debitorul a realizat că nu își mai poate plăti datoriile față de furnizorii de gaz și cărbune. Prin insolvență, susținută de administrația actuală, nu mai cresc penalitățile de întârziere, sunt suspendate executările silite și încercările de recuperare a creanțelor. Astfel, banii pe care îi primește administrația pentru Colterm nu riscă să rămână blocați în conturi și folosiți pentru achitarea datoriilor, ci de ei poate fi achiziționat cărbune și gaz.
Procedura de insolvență, văzută ca expresie a neputinței de plată, este gestionată de un administrator judiciar și de un administrator special. Acesta din urmă reprezintă interesele primăriei în procedura de insolvență și reorganizare. El administrează activele societății sub supravegherea administratorului judiciar și informează primăria de acțiunile celui din urmă.
Era necesar însă să se ajungă la insolvență? În mâinile unei administrații capabile și cu ajutor din partea guvernului, Colterm ar avea șanse reale să funcționeze la parametri optimi, care să le asigure căldură timișorenilor. Însă, după cum vom vedea în partea a doua a articolului, un management defectuos se conturează ca fiind una dintre principalele cauze ale situației dificile în care se află Colterm.
Trimite articolul
XDa, trebuia băgat în insolvență de mult și închis! Au mai sifonat bani publici pe așa zisa modernizare…și au crescut datoriile! Dacă era eficient avea și bani de reparatii și plătea și facturile… dacă nu e eficient degeaba îl cârpești că tot nu va ieși pe plus!
-
Si mai baga pe deasupra minciuna asta cu ecologia. Cum sa fie Coltermul mai eficient, adica sa arda mai putin gaz metan din moment ce are inevitabil pierderi pe traseu fata de o centrala de apartament sau de bloc? Singurul lucru pe care poate sa il faca e sa arda combustibil mai ieftin cum ar fi carbunele. Maii curat decat gazul metan nu arde decat hidrogenul deci nu are cum sa fie ecologic pentru o temperatura data. Doar daca isi tine clientii captivi la 15 grade celsius atunci reduce din emisii dar nu cu mult. Pur si simplu cazanele la comun nu sunt o solutie cu exceptia cazului in care aburul respectiv este produs cu alt scop iar caldura reziduala este transferata orasului.
Cred ca este o greseala , finalizarea etepei I a fost posibila sub administratia orbu? Si atunci unde este contributia fritzului ? Asta ca sa nu mai vorbim ca etapa a II-a este o nebuloasa de pe urma careia sufera zeci de mii de timisoreni.
-
Esti id**t cu spume, dar nu vrei sa recunosti nici in ruptul capului. Scrie in articol: “lucrările au început abia în martie 2021”. Si se lucreaza doar in perioada de vara, deci in vara trecuta. Tu nnu reuseai nici sa-ti zugravesti o camera in intervalul asta.
Bla bla.
A facut cineva un cost de orortunitate intre colterm si toata lumea pe centrale proprii. ? Asa pot sa zic si eu ca colterm are viitor daca statu subventioneaza, institutile publice nu au interes sa se debranseze si privatii nu vor mai avea voie centrala proprie.
sper ca veti scrie si despre sefii si sefutii din ultimii 30 de ani care au dus coltermu in prapastie
Sa raspundem intrebarii de ce stau timisorenii in frig ? De prosti de aia
Nici voi nu suflati nicio vorba despre datoriile din 2014 pe care le platim acum? Hai ca doar sunt facute de pretenul Robu. Sigur a folosit la ceva investitii faine banii aia. Nimic, nimic? Halal “jurnalism”
-
aprent nu … dar au nu mai putin de 5 articole postate doar azi despre frigul din Timisoara, ca sa iti dai seama de apartenenta politica a celor de la tion
Toate utilitatile vor fi modernizate, eficientizate si apoi preluate de firme “specializate” din vest. Apoi, “piata” va regla pretul cu ajutor de la eu prin tot felul de directive “eco” Si lumea va vota nationalisti si patrioti de cafenea- pardon, de facebook, si o sa fie inceputul sfarsitului.
Multumim consiliului UE pentru viziunea viitorului verde. Stiti cumva pe cineva fost membru in partidul verzilor in jermanika ce a venit pe-aici sa ne fericeasca? democratia pe baza de emotii functioneaza extraordinar, aplauze!
Alte povesti de amagit timisorenii, prevad ca la vara jumate din beneficiari trec pe centrale si in 2 ani se inchide Coltermu. Din banii aia dadeati centrale la toti abonatii si rezolvati problema.
Ce va mai place sa o ardeți cu ecologia, in timp de oamenii stau la 15 grade Celsius in apartamente, nefiindu-le permisă debranșarea. Ați devenit ziar de casa a primăriei, observ. De cei 10k debranșati ilegal se mai aude ceva?
Sper sa scadă într-un fel sau altul numărul de abonați sub un prag critic, astfel încât sa devină ridicol argumentul asta cu eficiența făcută din pix.
-
ai dreptate; si dupa ce se debranseaza toti, sa se puna tot felul de taxe pentru centralele individuale sub atenta indrumare a ue, pana cand in disperare de cauza oamenii or sa ceara ei insisi reinfiintarea sistemului centralizat conform directiei indicate de ue. Si ala va fi facut de unii care abia asteapta sa aiba monopol si sa ceara pretul “pietei”, sa vezi atunci distractie. Dar cand fiecare se gandeste cum sa se descurce el singur pe moment(solidariatea banateana tipica) in loc sa se uneasca oamenii sa rezolve problema de sistem(oradea, botosani!!!…) mai devreme sau mai tarziu marea masa isi va lua placuta suedeza intre dinti. ghinion.
-
Unu la mână, nu înțeleg cum ar putea fi mai rea situația descrisă de tine decât situația existentă.
Doi la mână, Statul stângist te vrea cât mai dependent. De centru, de primărie, de vreo firma acreditata, chiar si de vecin, dacă trebuie. Dar cât mai legat posibil.
Trei la mână, când vor dispărea toate subvențiile și reducem totul la costuri integrate pe perioade lungi, mai vedem noi cum stam cu eficiența, calculată după fizica din gimnaziu. Pare la fel de buna ca economia centralizată, de trista amintire.
Patru la mână, solidaritatea de care vorbești mă lasă rece. La propriu, dacă înțelegi unde bat. Majoritatea latrailor pro-Colterm de aici, la fel ca din primărie, o fac la caldurica data de centralele proprii și personale.
Sigur, respect libertatea de exprimare și admir devotamentul cu care fizicienii și ecologiștii de pe aici aduc argumente pro-Colterm, dar nu-mi voi mai cumpăra niciodată apartament nedebransabil. Niciodată.
PS: e bun cărbunele acum? Ca parca nu-i suficient…
-
1. va fi mai rau pentru ca nu va avea nimeni bani sa plateasca. vezi prin lume ce s-a intamplat pe unde utilitatile au fost preluate de diverse “multinationale”
2. confunzi doctrina economica de stanga cu comunismul? ori social democratia cu socialismul?( vezi pe political compas ce si cum cu cele doua axe: economica si sociala)
3.vezi botosani si oradea. Cat de scalabil e un sistem integrat si ce granularitate e mai buna(bloc, cvartal, cartier etc)? nu stiu. sigur pe langa randament energetic mai intervin si alti factori: poluare, unde se face poluarea(in oras/in afara), birocratia ce creste exponential(vezi nr angajati primarie oras mare vs oras mic si raportul nr. locuitori: nu e o relatie liniara)
4. te lasa rece la propriu? sa vezi ce te incalzesti cand ai gaz dar n-ai bani. Sau cand iti faci tu pompa de caldura la tzara si un sistem destept dar care se va amortiza in 20 de ani, si mai si faci naveta cu tot cu copiii de dus/adus la scoala. Si cand niste birocrati de la brx pun taxe pe ce vor sa descurajeze. Nu e numai alb si negru, sistemul ala vs alalalt. Aproape intotdeauna cooperarea e mai buna decat competitia, cu conditia ca nimeni sa nu “dezerteze”. dar pentru asta trebuie alt tip de oameni, nu-i avem. daca nu cumva cunosti deja, cauta pe net the stag hunt.PS. carbunele e bun. nu si cel ce e acum la colterm, adica pamant cu lignit si cu pietre.
-
1. Nu poate fi mai rau decat sa platesc si sa inghet.
2. Nu confund nimic, extrapolez de pe o “axa” pe alta, si vorbesc de centralizare in general. Ce spui tu acolo sunt detalii si nuante ce nu fac obiectul discutiei (social democratia vs socialism).
3. Nu ma intereseaza melodia cu poluarea. Ma intereseaza in primul rand sa am caldura cand vreau, cata vreau ca sa pot sa-mi traiesc viata in mod civilizat in anul de gratie 2022.
4. Da, ma lasa rece la propriu: 15 grade. Nu-ti fa tu griji de banii mei. Mai bine fa-ti griji de cei care urmeaza sa plateasca lipsa caldurii la pret marit, via Colterm, de la 1 ianuarie. Dpmdv, asta cu livrat agent sub parametri e o smecherie sa mulga bani fara sa dea mare lucru in schimb. Tot aici: conditia ca nimeni sa nu “dezerteze” nu e un detaliu dezirabil, ci e o conditie esentiala. Atata timp cat cineva o face (si o tot va face), se duc toate principiile naibii. Alea care tin de cald.PS: cam care carbune e bun?
-
@cuiBono
1.vei plati pentru 15 grade mai mult decat ai plati acum pt. coldterm + calorifer electric/semineu/panouri radiante, robinetul instant ala cu deli. asadar, nu vad de ce ai acum doar15 grade daca banii nu-so problema.
2.subiectul era cine te vrea legat de glie? pai fascismul corporatist de dreapta te vrea legat de glie. dar vei fii liber sa bosketaresti(ne uitam la libertatea celor din vest ori de peste ocean). In plus, ce mi e dictatura unui dement ce mi e dictatura de la bruxelles(fie ea si cu motive verzi),tot aia e.
3.oradea,botosani. sau vezi pct1.
4. da, e o smecherie.dar “dezertarea” nu e o solutie. termen scurt vs rezolvare sistemica. carpeala vs haine noi. cand nu mai merge carpeala fie si fiindca dictatura bruxeleza, ce o sa facem? aa,stiu vedem noi atunci, tipic romanesc, si acest tipic ne a adus pe ultimeleocuri la orice.bun e carbunele fara pamant si fara pietre. asa, fara sa ma gandesc mult, cred ca antracitul ar fi bun. sau huila. poate merge si lignitul, nu stiu cu ce a fost proiectat coldtermul sa functioneze.
poluarea e o problema politizata, iar abordarea ar trebui sa fie tehnica. de ce nu e? ca-s unii ce se gandesc doar la ei. fii si tu comisar european, ce te retine, e democratie?. sau fii miliardar, e capitalism, deci e doar vina ta ca nu esti in top forbes, nu asta e esenta capitalismului? bine, ar fi si varianta ca timisorenii sa faca ceva impreuna, cica au putut acu vreo 30 ani… -
@antiVrajeala
Orice stat (sau super-stat, vezi UE) te vrea legat. Cei de stanga te vor legat de principiu, deoarece comentezi mai putin si esti mai putin recalcitrant. Fascismul corporatist te vrea legat de facto, ultimul lucru pe care mi l-as dori e s-o poata face cu concursul statului (de care dreapta?). A propos, dictatura de la brx e o struto-camila de stanga, calarita de corporatii, da. Daca tu crezi ca-s fan, ma confunzi.
Revenind… nu vreau sa platesc pentru ceva ce nu primesc, e greu? In fosta locuinta mi-am pus centrala dupa ce mi se luase de “sfertul academic” (literalmente) pentru apa rece, platita la pret de apa calda; caldura era, dar ajunsesem sa o platesc peste 300 de lei pe luni de vara. In fine, am plecat dupa ce mi-am pus centrala pentru ca asa m-a dus viata, acum am oaresce regrete.
Daca folosesc peste Colterm, atunci Colterm sunt doar bani aruncati pe fereastra pentru mine. Dar tu ma obligi sa contribui la un sistem falimentar, in numele solidaritatii. Platesc deja o gramada de taxe pentru lucruri si aspecte de care beneficiez putin spre deloc, si n-am neaparat o problema cu asta. Dar limita confortului personal e o limita peste care nu vreau sa trec. Cand o sa curga rauri de caldura si o sa imi pot pune contor de caldura (nu contor de fluid) la apartament si posibilitatea sa opresc dupa nevoi si dupa cum am eu chef, atunci poate mai vorbim.
Frumusetea e ca (inca mai) putem avea pareri diferite. Si oricat am polemiza noi doi pe aici, situatia e ca la 30+ ani dupa Revolutie, am ajuns mai rau decat era inainte in anumite privinte. Asa ca pana una-alta, “tu fa tu”, iar eu o sa incerc sa fac eu.
-
@CuiBuono
Problema o vedem si o simtim la fel, crede-ma, doar solutia o vedem diferit, eu uitandu-ma poate mai mult SI la viitor(sau poate eu sunt mai putin sensibil la frig, doara l am mai experimentat si in vremurile de trista amintire) Emotia bate ratiunea, iar senzatia fizica bate emotia, pot si asta intelege. Dar trendul dat de brx e clar, o sa ne controleze cu pretul de o sa ne darame, o sa suportam frig de buna voie, ba chiar ni se va explica “stiintific” ca e bine in camera in care dormi sa fie mai racoare(un neamtz imi zicea de 14C!!!! grade ca is ideale deci tu la 15 te cam lafai). Parca m-am saturat de ratii stabilite stiintific.
De ce sa nu facem ce se poate in conditiile astea? ca nu ne putem uni? Ok, si atunci in ce directie mergem? stam asa, sa ne conduca astia cu metoda atat de clasica divide et impera? Si acceptam vrajelile lui Fritz fost in partidul verzilor referitor la carbune si certificate verzi si gaz cumparat pe piata spot? Sau ne descurcam singuri pana cand ne salbaticim de tot si ajungem ca parizienii care au lasat un om sa moara trecand 9 ore pe langa el? -
@antiVrajeala
errata pentru textul precedent: Daca folosesc “orice alta solutie” peste Colterm
Ai punctat foarte bine: problema o vedem la fel, doar solutia o vedem diferit.
Stiu de unde vine Fritz, stiu de unde isi ia lumina. Tare ma tem ca brx o sa ne explice “stiintific” cum sta treaba
“ca afara” — la propriu ca afara, indiferent daca ne ia Coltermul sau nu: frig la pret de caldura cat sa nu murim.Toata propaganda asta neincetata va avea un singur final. Saracii vor fi mai saraci in timp ce au impresia ca fac ceva util, iar bogatii vor fi mai bogati.
Timmermans: UE trebuie sa convinga populatia asupra obiectivelor climatice, altfel rezistenta la cresterea preturilor va fi masiva
Trebuie, da?
-
-
@CuiBono
da…
poate merge varianta dupa ce aflam la propriu “cui bono?”, sa facem ce faceau latinii. Adica dreptate. Adica sa-i bagam pe ei la racoare. La figurat. Daca democratia ar functiona, si nu ar fi atatia sa asculte vrajeli…
iti urez succes sa devii independent, ia-ti si ceva teren agricol cu posibilitate de a ascunde animale, altfel… o sa ai parte de proteine din lacuste ori carne crescuta in laborator, omg-uri si alte alea. Cam greu sa fii autonom, eu nu ma vad in stare sa fac tot singur si sa traiesc off the grid, oei sa eludez legi demente, poate si de aia mi-as dori o trezire + unire a maselor. O zi calda! 🙂-
Nu o sa pot sa fiu niciodata off the grid complet, sistemul te macina incet si sigur, orice ai face. Dar macar sa ma duc ranjind ca am facut tot posibilul >:)
Democratia functioneaza, in sensul ca face ce a fost gandita sa faca. Problema e alta: internetul trebuia sa fie marele liberator si a ajuns marele polarizator-tampizor, peste tot unde te uiti sunt amplificatoare de opinie. Cireasa de pe tort este mass media gratis. Cand ceva e gratis… (trage tu concluziile)
Tine minte: feeble denials are soon forgotten but the assertions of propaganda, reinforced by repetition, are remembered.
Chapeau
-
-
-
De care solidaritate vorbesti, aia care de zeci de ani nu au platit valoarea reala si s-au invatat cu pomana. Pai aici e vorba de o gramada de bani, nu solidaritate. Pai e clar ca nu suntem in stare sa platim luxul unei incalziri verzi, asa ca vom inhala gazele centralelor care vor domina orasul.
-
Vezi ca pentru utilizatorii noncasnici gen Colterm, “liberalizarea” la gaz s-a facut acum vreo 5 ani, pretul la gaz a fost altul decat la utilizatorii casnici. Asa ca pomanagii cu centrale individuale sa-i multumeasca pesedeului lui dragggnia ca si au putut plati cat de cat incalzirea. Iar acum din pacate se pare ca or sa fie subventionati din nou. Si atunci de unde bani la buget pentru spitale, autostrazi, cai ferate si alte chestii de infrastructura mare? ca se pare ca astea nu prea le fac privatii din banii lor pe nicaieri prin lume, stii? Si dupa ce te informezi cat platea colterm pentru gaz si cat utilizatorul casnic cu centrala, mai spune si la altii in bula ta informationala, sigur nu le strica sa vada realitatea si din alt unghi, pomanagiilor care sunteti voi de dreapta cand e sa fiti solidari cu altii mai nevoiasi ori sa rezolvati problemele de sistem si brusc de stanga cand aveti probleme si vreti sa fiti ajutati. Cat despre verde neverde, nu se va putea impotrivi Romania cand decizia o ia ue, cea care ne-a facut praf sistemul energetic integrat in numele liberalizarii si a eco-bullsh.t.
-
Tu vorbesti de pomanagii, de zeci de ani sunteti subventionati de primarie si guvern cu jumatate din costuri. Asa ca asteapta in continuare pomeni si stai la 15 grade la o icoana facatoare de minuni.🤪
-
@John
Imi spui te rog cati ani in ultimii 30 cei cu centrale au platit gazul la pretul pietei? multumesc.hai, iesiti sa protestati sa nu se plafoneze iarasi, sa fie piata libera! pomanagiilor!
-
-
-
-
11 grade
” Dincolo de datorii și scandaluri, observăm că din punct de vedere tehnic, Colterm este o societate cu viitor. Ea are potențialul de a-i deservi pe abonați, mai ales că de la nivel central și chiar european nu au fost prezentate alte soluții de termoficare cu impact negativ cât mai redus asupra mediului. În plus, dacă nu se întrezărea niciun viitor și nicio speranță pentru Colterm, Uniunea Europeană nu și-ar mai fi pus girul asupra lucrărilor de reabilitare și retehnologizare. Ar fi spus că această tehnologie este depășită și ar fi cerut implementarea unor metode alternative de termoficare. ”
:))) e buna marfa ?
plateste bine robu pentru ” anchete ” jurnalistice? :))) nu de alta, dar vad ca se agita ca un pepsi pe fb in ultimele zile tot pe tema asta, parca-parca vrea sa candideze din nou.
dpmdv pnl poate sa dizolve sediul din tm. doar bani aruncati pe nulitati.
hai cu partea II-a in care demascati infactorii usr-isti ca in scooby-doo :)))))
Nu mai modernizati nimic ! Trageti gaz in tot orasul si ajutati oamenii sa-si puna centrale ! Termoficarea o sa fie tot hotie si bataie de joc !
-
Asta e de departe cea mai proastă soluție dintre toate.
Colterm trebuie restructurat, rețeaua trebuie modernizată și avem nevoie de capacități noi de producție a agentului termic. Și pe gaz, dar mai ales din alte surse.