Dacă vreți să pedalați și să faceți parte din „Masa Critică”, atunci sunteți așteptați pe pietonala Mărășești, vizavi de intrarea în Parcul Botanic, în 28 februarie, la ora 18.30.
„Masa Critică este un eveniment tot mai necesar în Timișoara în contextul actual în care autoritățile locale ignoră bicicliștii și nevoia acestora de a pedala în siguranță. De aceea vrem să ne adunăm cât mai mulți pentru a arăta că există o comunitate de bicicliști care au mare nevoie de trasee sigure de deplasare prin oraș. Ne-am săturat să fim dați la o parte în favoarea mașinilor agresive și poluante! Ne-am săturat să ne riscăm viețile în trafic doar pentru că folosim un transport nepoluant și sănătos”, transmit organizatorii – Masa Critică Timișoara.
Masa Critică este un marș în masă cu bicicletele sau alte mijloace de deplasare nemotorizate, care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob, în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat.
Trimite articolul
XStimați redactori, poate Data viitoare băgați direct in titlu, data și locul întâlnirii.
Ar fii mai eficient ptr a promova acțiunea , ce ziceți?!
-
Da să mai învețe și reguli de circulație handicapații cu bicicletele! 90% din accidente sunt din vina lor… și marșul ăla să îl facă în parcarea primăriei dacă vor rezultate!
Daca s-ar folosi si pistele special amenajate pentru biciclete + echipament adecvat (vesta reflectorizanta)ce bine ar fi…..dar dinin pacate nu se folosesc acele piste, biciclistul nu are vesta reflectorizanta, nu este atent la trafic,, merge cum il taie capul, nu se asigura….
-
Ok.Ai dreptate.
-
Iti donez o bicicleta sa mergi pe rahaturile numite, eufemistic, piste ptr biciclete.
Proaste, facute fara cap, pline de masini/stalpi/cosuri gunoi. Sa nu pomenesc de minunatele borduri, in care iti distrugi bicicleta.
Ai dreptate la capitolul siguranta in trafic. Unii sunt de toata jena.
Nici cu soferii de toate categoriile nu imi este rusine.
Vorbesc de cei de la STPT , autobuze si troleibuze, care ies din refugii ( in unele nici macar nu se sinchisesc sa intre) fara sa se asigure/ unii fara semnalizare. Unii taximetristi, livrari pizza si pot continua.
Am umblat destul de mult in Europa ca sa stiu cum arata o infrastructura dedicata bicicletelor.Cele de la noi, ma refer si la cele din tara, sunt o gluma.
Nu in ultimul rand, mentalitatea soferilor romani lasa de dorit. Mult de tot.
Din punctul lor de vedere, daca te deplasezi pe bicicleta inseamna ca esti sarac. -
Lasa George, macar avem cei mai disciplinati soferi din lume. Toti respecta reguliile, nimeni nu trece pe rosu, la trecerea de pietoni toti reduc viteza la 30km/h, nimeni nu claxoneaza nelinistit la semafor masina scolii de soferi, toti depasesc regulamentar biciclistii pastrand o distanta minima de doi metrii, nimeni nu lasa masina aiurea pe avarii blocand traficul. Noroc cu bunul simt al soferilor.
-
Bine punctat!!
Ar trebui asta sa fie lectura de dimineață ptr fiecare șofer înainte să iasă din casă… -
Ești nebun? 2m distanță cînd toată banda are numai 3m și țăranul cu 2 roți merge pe mijlocul benzii că e baltă lângă bordură?
-
-
Pariu că tu ești din categoria bizonilor ce nu folosesc ever bicicleta în oraș? Că vă credeți prea prețioși?! Când sunteți doar niste țărănoi egoiști și PRIMITIVI, fara pic de empatie și considerație ptr cei din jur, decât mînati de vreun interes !
Codul Rutier prevede foarte clar care sunt regulile pentru circulatia cu bicicleta. Printre altele:
– cat mai aproape de marginea dreapta a drumului, pe sensul de mers
– obligativitatea folosirii pistelor de biciclete acolo unde sunt amenajate si/sau marcate corespunzator
– interdictia de a circula pe trotuar
– vesta reflectorizanta si dispozitive de iluminare pe timp de noapte
– etc.
Pe langa asta, acolo unde pista de biciclete se termina, biciclistii trebuie sa coboare de pe bicicleta si sa circule pe trotuar in regim pietonal – lucru pe care sub 1% din biciclistii din Timisoara il fac. Tocmai de aici faptul ca multi se plang de borduri – nu respecta legea. La fel cum multi soferi isi lasa masinile pe pistele de biciclete pentru ca atat ii duce capul si, bineinteles, se plang de absenta locurilor de parcare de parca s-au nascut cu dreptul de a avea parcari peste tot. De plans, toti ne putem plange. De asteptat sa faca altii, asteptam de peste 30 de ani. De nepasat, da, nu ne pasa decat de propriile interese. De aici si societatea minunata de care ne bucuram asa de mult in fiecare zi.
Vreti sa beneficiati de avantajele pe care civilizatia le ofera. Incepeti prin a nu mai incalca legea. Fiti civilzati. E simplu.
-
Vesta reflectorizanta nu este prevazuta niciunde in Codul Rutier. Si acolo unde pista de biciclrta se termina incepe soseaua… Si acolo intervine problema bordurilor, ca pista e pe trotuar cu bordura inalta. In rest ai dreptate.
-
Pistă de biciclete cu trotuar pe ea, nu este pistă de biciclete!
Varainta actuală de împărțire cu pietonii, este o comedie. -
EU nu am vazut in Timisoara vre-un marcaj sau semn care sa marcheze terminarea pistei. Definitia pistei: pista pentru biciclete – subdiviziunea partii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pista separata de drum, special amenajata, semnalizata si marcata corespunzator, destinata numai circulatiei bicicletelor si mopedelor; Nu mai spuneti marcat si/sau semnalizat. Nu exista sau.
La cum circula biciclistii prin Timisoara, ar trebui sa fie obligatoriu asigurare si pentru ei. Au pretentii? Sa respecte si legea intai
-
Si la fel si pietonii, nu! multi cretini au invatat sa scrie…
Am bicicleta si sunt sofer. Nu trebuie sa imi spuna nimeni ca daca sunt pe drumul public, legea si regulile se aplica pe pentru unii mai mult si pentru altii mai putin. Casca imi pun pentru ca am o sansa daca pic, iar vesta reflectorizanta imi pun si lumini pe tzogla, ca sa fiu mai bine vazut. Parerea mea e ca nu poti fi un biciclist reponsabil daca nu esti un sofer responsabil. Sa fi doar biciclist fara sa ai habar si responsabilitate.. e simplu. Dar iti pui viata in pericol tie in primul rand, si apoi le complici existenta si celorlalti. NU vrea nimeni sa dea peste tine, cum exista biciclcisti dobitori asa exista si soferi. Dar sa vezi prea multi biciclicti nerespectan legea si regulile DE BUN SIMT si mai apoi de circulatie.. asta nu imi place sa vad.. sincer. Dragi participaanti la trafic, avem TOTI loc pe sosele si trotuare sau piste sau ce vreti voi, atata timp CAT NE RESPECTAM RECIPROC. Atat am avut de spus. Conduceti / biciclati responsabil!
-
Problema e că bicicliștii nu cunosc reguli de circulație… Nu dau examen și circulă cum îi taie capul! De aia îs așa multe victime… Trebuie dată lege că nu au ce căuta pe șosea dacă nu cunosc legislația rutieră! Atunci nu am nimic împotrivă să țipe în fața primăriei că să le facă piste speciale!