Deşi consumul de droguri nu este atât de răspândit în România ca şi în alte ţări din vest, acest flagel afectează un număr important de oameni, mai ales tineri. Indiferent de mediul social de unde provin, consumatorii de droguri suferă, în plus mulţi ajung şi în puşcărie, fiind despărțiți de cei dragi, care i-ar putea fi aproape în momentele grele. Opinia lor atunci când scapă de problemă este clară: nu vă atingeţi de aceste substanţe, vă aduc numai rele!
În vârstă de 30 de ani, Florian a fost consumator de droguri, iar ulterior, la 19 ani, a ajuns şi traficant. Era o bună modalitate de a-şi rotunji veniturile şi a-şi finanţa consumul. După ce a trecut de calvarul consumului, traficării şi ulterior a încarcerării, el are un mesaj extrem de clar: „Nu consumaţi niciodată droguri!”.
„Mi-au afectat viaţa în sens negativ, nu am putut să îmi îndeplinesc visul, nu am luat licenţa, nu m-am realizat pe plan profesional, chiar înainte de a susţine examenul am fost trimis în închisoare”, spune Florian.
El a făcut parte din grupul celor care susţin utilizarea unor pedepse alternative pentru cei care ajung în puşcărie pentru astfel de probleme, în cadrul unei dezbateri susţinute la Universitatea de Vest Timişoara, cu ocazia zile Internaţionale de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.
„Am început să mă droghez pe la 14 ani, din cauza anturajului în care mă aflam, mai precis cartierul unde lucram. Am început cu marijuana, ajunsesem să fumăm zilnic, câteodată Ecstasy sau cocaină. La 18 – 19 ani am ajuns să vând, nu neapărat pentru a-mi plăti mie consumul, dar e adevărat că îmi oferea un venit bun. În 2005 am fost arestat prima dată, iar după ce am ieșit am făcut trafic din nou și acum sunt închis la Penitenciarul Timișoara de aproximativ un an de zile, mai am de ispășit din pedeapsă câteva zile, am trecut de comisia de liberare”, mai spune Florian.
El spune că este foarte ușor să ajungi de la consumator de droguri la traficant.
„Le spun tinerilor să nu se apuce de consum de droguri pentru că de la consum ajungi să faci trafic. Ei să se gândească bine în ce anturaj umblă, anturajul este foarte periculos. După ce eşti închis începi să vezi cine cu adevărat ți-e aproape, din fostul anturaj majoritatea oamenilor te lasă baltă, doar cei cu adevărat dragi îţi sunt aproape. Duci în spate greutatea stigmatului de a fi fost în penitenciar. Din fericire, eu sunt un caz care am noroc. Cei de la fostul loc de muncă mă înţeleg, voi fi reangajat unde am lucrat”, mai spune tânărul.
El vrea să-şi termine studiile, să se angajeze şi să-şi întemeieze o familie. Dacă ar fi în situaţia de a descoperi că fiul său a devenit consumator, el spune că povara ar fi enormă.
„Vă daţi seama că după ce am trecut prin acest calvar nu mi-ar cădea bine aşa ceva. Aş face tot ce e posibil să rezolv problema. Chiar dacă el nu ar ştii în acel moment prin ce am trecut, i-aş împărtăşi din experienţa mea şi aş face tot ce pot pentru a-l îndrepta. Bătaia nu e o soluţie”, a încheiat Florian.
Un alt condamnat după ce a fost prins cu droguri, Ciprian, recunoaşte că totul depinde de o singură decizie, una greşită, care poate schimba total viaţa. În vârstă de 25 de ani, el ştie deja bine ce înseamnă puşcăria, fiind deja trecut prin cei patru ani din cei șapte ani de închisoare primiţi pentru trafic de droguri de mare risc.
Interesant este că şi Florian şi Ciprian au făcut sport atunci când s-au apucat de droguri.
„Am făcut sport de performanță, m-am lovit la ochiul stâng și a trebuit să fac o pauză de doi ani de zile. În acea perioadă am deviat puțin de la drumul meu, de la calea sportivă, și am început să consum, iar de la consum la trafic a fost un singur pas. La început am consumat doar marijuana și apoi cam de toate”, spune Ciprian.
Deşi recunoaşte că perioada petrecută după gratii l-a schimbat mult în bine, el recunoaşte că o soluţie mai bună ar fi o pedeapsă alternativă nu privativă de libertate.
„Mi-am dat seama că toată viața pe care am avut-o, pe care eu o vedeam frumoasă, că de fapt nu e ceea ce pare. Regret și nu aș mai greși niciodată în felul acesta. E vorba de tentație, de chestia aia că poţi avea ceva ce e interzis și cred că dacă oamenii ar știi să spună nu tentației sau celor care-i cheamă spre acea tentaţie ar fi mult mai bine. O decizie greșită îți poate schimba viața. Dacă umbli într-un anturaj care consumă droguri, inevitabil poți ajunge să consumi și tu, dar dacă știi să spui nu, poți să treci peste o mare problemă a vieții”, povestește cu regret Ciprian.
El este de părere că închisoarea nu este o pedeapsă utilă pentru cei care sunt dependenți de droguri.
„Dacă e utilă pedeapsa cu închisoarea la asemenea probleme. E clar că, dacă aş fi putut, aş fi ales o altă soluţie, care nu e privativă de libertate. Aș fi ales să rămân în stare de libertate și să urmez un program social, orice altceva decât să fac detenție. Cred că dacă primeam o pedeapsă mai mică, era mai OK, lecția ți-o înveți oricum, îți dai seama de greșelile făcute și după un an de detenție”, a spus Ciprian, referindu-se la alternativele care ar putea fi aplicate la pedeapsa cu închisoarea în ceea ce priveşte consumul de droguri şi deţinerea pentru consum a acestor substanţe interzise.
Citiți principiile noastre de moderare aici!