Proiectul de hotărâre elaborat de Executivul Primăriei Timişoara va fi supus la vot în consiliul local la sfârşitul acestei luni. Potrivit proiectului, un bilet cu o călătorie ar urma să coste 2 lei, în loc de 1,6 lei cât este în prezent, un bilet cu două călătorii va ajunge de la 3 lei la 3,5 lei, iar pentru o călătorie pe linia expres timişorenii ar urma să plătească 2,5 lei în loc de 2 lei. Totodată, se propune creşterea preţului la legitimaţiile de transport pe o zi, de la 7,50 lei la 10 lei. Preţurile abonamentelor RATT vor rămâne neschimbate.
Aleşii PDL au anunţat că nu vor susţine majorările. „Consilierii locali PDL nu susţin iniţiativa primarului Timişoarei de a majora tarifele la transportul public, pentru că această majorare propusă nu este nici oportună şi nici fundamentată economic, fiind prezentată doar ca o indexare cu indicele de inflaţie, nefiind prezentat şi costul real, şi subvenţiile pe care ni le putem permite, astfel încât să putem determina tariful aplicabil populaţiei”, a declarat, joi, consilierul democrat-liberal Maria Saracan.
Ea a catalogat politica de gratuităţi a Primăriei Timişoara ca fiind populistă, pentru că nu este fundamentată pe nevoi reale. Şi asta, în condiţiile în care Regia Autonomă de Transport Timişoara a implementat un sistem de ticketing care teoretic ar permite elaborarea unei politici tarifare corecte, bazată pe date reale privind transportul public. „Politica de gratuităţi practicată de primarul Gheorghe Ciuhandu este populistă. Nu se adresează celor care au într-adevăr nevoie să fie ajutaţi, se numără toţi pensionarii, indiferent dacă aceştia circulă sau nu cu tramvaiul, şi se fac deconturile”, a mai afirmat Saracan.
În proiectul ce va fi supus la vot în consiliul local se vorbeşte şi despre introducerea unui „tarif social” la abonamentele pentru pensionari, persoane peste 70 de ani şi celelalte categorii care beneficiază de gratuitate. Acestea vor circula în continuare gratuit, dar primăria va deconta RATT-ului doar 50 de lei lunar pentru fiecare abonament. În prezent, titlurile anuale gratuite sunt decontate lunar de primărie la tariful unui abonament general pe 30 zile.
Democrat-liberalii nu sunt de acord cu modul în care se fac aceste deconturi. „Abonamentele, sau cardurile mai exact, pentru categoriile de gratuităţi la care s-a impus ridicarea cardurilor, se numără. Problema este câte călătorii pui că se efectuează pe baza acelui card. Pentru gratuităţi cu abonament general, în valoare de 93 de lei, se presupune că toată lumea efectuează şase călătorii pe zi. Ori nu ni se spune câţi efectuează şase călătorii, câţi două călătorii sau câţi niciuna. Noi am dori, dacă cetăţeanul a călătorit o dată, să plătim la RATT o călătorie, dacă a beneficiat de toate călătoriile care i se acordau – să plătim întregul abonament”, a conchis Maria Saracan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!