Atelierul a fost organizat de Asociația Peisagiștilor din România, în colaborare cu Asociația Peisagiștilor – Filiala Teritorială Vest și Mitropolia Banatului, în peioada 17-22 iulie. Biserica de lemn din Crivina de Sus este monument de interes național, de tip A.
La Crivina de Sus s-au desfășurat diverse ateliere, care și-au propus să studieze biserica din mai multe perspective. Atelierul din acest an avut ca scop elaborarea unei metodologii de lucru și formarea unei echipe de cercetare și proiectare pentru salvgardarea patrimoniului de lemn din Banat.
De-a lungul anilor s-a drenat zona mlăștinoasă de pe drumul principal de acces înspre biserică, s-a pietruit drumul și s-au curățat canalele de scurgere a apelor din apropierea drumului. De asemenea, au început analizele și studiile în vederea realizării proiectului tehnic de restaurare.
„Protejarea de urgență prin acoperire, restaurarea propriu-zisă, utilizarea și reintegrarea în viața comunității sunt dizideratele unui grup divers de oameni din diferite zone ale țării, format din arhitecți, peisagiști și antropologi, care, timp de cinci ani, s-a coagulat în jurul valorii de biserică istorică din lemn, formând, împreună cu părintele paroh Ionel Cotocea, o echipă interdisciplinară, cu scopul de a căuta soluții pentru salvarea acestui valoros patrimoniu bănățean”, trasmite Mitropolia Banatului.
A fost adusă întreaga echipă de restaurare (arhitect, istoric, inginer rezistență, biolog, meșter dulgher-restaurator), pentru a evalua stadiul proiectului de restaurare.
A fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, mitropolitul Banatului.
„Pardoseala aceasta nu este uzată de altceva, decât de genunchii credincioșilor care s-au rugat aici atâtea secole. Dacă atingem aceste bârne, am observa că ele sunt umede, nu de umezeala de afară, ci de lacrimile credincioșilor vărsate aici. Gândiți-vă prin câte necazuri au trecut credincioșii, timp de atâtea secole, din această localitate! Să ne gândim numai la cele două Războaie Mondiale! Câți feciori au plecat pe front din satul acesta și n-au mai venit! Au fost așteptați să-și doarmă somnul de veci la streașina acestei biserici, dar nu s-au mai întors. Atunci, în această biserică, o mamă a lăcrimat în fața unei sfinte icoane, întrucât știa că fiul ei nu se mai întoarce. De aceea, în acest spațiu, nu putem avea alt comportament, decât acela al unei mari responsabilități spirituale față de înaintașii noștri. Mă bucur că, în aceste zile, am ajuns și eu aici! Deși urcând pe acest deal, am coborât câteva trepte în istoria neamului nostru românesc, creștin-ortodox. Dumnezeu să vă ajute, să faceți cât mai cunoscute aceste locuri, unde omul s-a întâlnit cu Dumnezeu! Aici, în acest loc, a pășit și Hristos de atâtea ori, la fiecare Liturghie”, a spus mitropolitul Banatului.
Atelierul multidisciplinar din jurul bisericii monument-istoric de la Crivina de Sus face parte dintr-un amplu proiect, intitulat „Biserici înlemnite”, proiect inițiat în 2014 de către Asociația Peisagiștilor din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!