Reacţia primarului Nicolae Robu vine după ce un ONG, Institutul pentru Dezvoltare Locală, a catalogat proiectul său de a realiza o fântână arteziană pe Bega ca fiind un kitsch şi i-a cerut să-i consulte pe cetăţeni când mai are astfel de idei. Mai ales că aceasta implică şi vreo 2 milioane de euro de la bugetul local din estimările prezentate de edil.
Critici au apărut de asemenea şi pe diverse pagini pe reţelele de socializare.
Robu a făcut o mică investigaţie pentru a vedea cine este cel care i-a contestat public proiectul, adică preşedintele Institutului pentru Dezvoltare Locală, Graţian Mihăilescu.
„A auzit vreun timișorean de personajul cu numele respectiv? A făcut ceva în viața lui ca să fie o voce cu autoritate? Este un institut cu sediul în Reșița, iar cetățeanul locuiește într-un sat din Caraș-Severin, dacă n-ați știut, și ne dă lecții despre ce să facem în Timișoara. Primarul oricum își vede de drumul lui, are obligația asumată… Ce vrem noi să facem pe Bega reprezintă un obiectiv rarisim. Timişoara va deveni mult mult mai atractivă când va avea acest obiectiv. Noi, timişorenii, vom merge acolo să ne bucurăm sufletele cu acele spectacole complexe”, afirmă Robu.
Concluzia primarului? Cei cărora nu le place fântâna pe care o doreşte el sunt de fapt snobi, n-au cultură şi nu sunt umblaţi prin lume…
„Când aud pe unii vorbind despre kitsch, îmi dau seama cât snobism trebuie să fie în acești oameni. Nu sunt alte culori decât cele care sunt și în fântânile din Barcelona. Celebrele fântâni din Barcelona sunt cu policromie, așa cum trebuie să fie. Natura din jurul nostru este policromă… Cum să venim să spunem că ceva atât de nevinovat… este aceeași atitudine penibilă, descalificantă, care a fost și vizavi de palmieri. În Paris pot să fie palmieri, în Timișoara în perioada interbelică au putut să fie palmieri, Timișoara are de atunci o stradă a Palmierilor, pentru că aici erau cele mai mari sere de palmieri din Europa Centrală și de Est. Dar unde nu este cultură, ce să pretinzi? Unde nu e cultură, se încearcă să se epateze”, a mai declarat edilul.
În ce stadiu este obiectivul? Urmează să înceapă elaborarea studiului de fezabilitate. Cât despre costurile estimate – 2 milioane de euro -, Robu consideră că suma este una infimă raportat la bugetul de care dispune Timişoara. În plus, reaminteşte primarul, la Arad s-a aprobat realizarea unui proiect similar în valoare de 5 milioane de euro. Şi asta, după ce arădenii s-au inspirat de la el, susţine Robu.
„Este ridicol să ne plângem că 2 milioane de euro, dintr-un buget total de 300 de milioane de euro pe an, cât are Timişoara, este mult. E o sumă mare raportat la persoane ca noi, dar noi discutăm aici despre un municipiu care are o forţă financiară (…) 0,66% din buget înseamnă 2 milioane de euro”, a calculat edilul, care a precizat că el se aşteaptă ca această investiţie să treacă de votul consilierilor locali.
Alte articole pe aceeași temă:
Viitoarea atractie a Timisoarei? Fantana cu jeturi de apa pe muzica, lasere si fotbal pe Bega
Studentii de la Politehnica sar in apararea lui Robu: vor fantani pe apa ca in Barcelona
Protest impotriva fantanii lui Robu: Un asemenea proiect este kitsch
Citiți principiile noastre de moderare aici!