În total 17 suspecți sunt vizați de ancheta procurorilor DIICOT. Aceștia sunt acuzați că în perioada 2010-2017 ar fi împrumutat cu diferite sume de bani mai multe persoane din Timiș și Suceava. Încheiau cu victimele contracte de împrumut, iar cei care primeau banii veneau cu garanții imobiliare. Contractele prevedeau dobânzi mari și termene de rambursare foarte scurte pentru ca persoanelor care se împrumutau să le fie foarte dificil să se achite de datorii și să piardă imobilele depuse ca garanție.
În total, anchetatorii au descins în 11 locații din Timișoara, una din Dumbrăvița și șase din Suceava. La finalul perchezițiilor ei vor duce la audieri 17 persoane suspectate de constituire de grup infracțional organizat, camătă, evaziune fiscală și spălare de bani.
UPDATE. Om de afaceri sirian vizat de anchetă
Printre cei vizați de ancheta DIICOT se numără și un om de afaceri sirian din Timișoara. Acesta este deținătorul mai multor case de schimb valutar de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, din zona Complexului Studențesc.
UPDATE 1. Cum opera rețeaua de cămătari
În momentul în care victimele grupării nu mai aveau de unde plăti banii împrumutați, cămătarii îi împiedicau să își valorifice singuri imobilele la prețul real pentru a se putea achita de datorii. Refuzau categoric să ridice ipotecile instituite pe proprietăți și, înainte de executarea silită, îi amenințau și agresau fizic pe datornici pentru a-i determina să renunțe la idea de a-și recupera bunurile. În majoritatea cazurilor, cei care împrumutau de la membrii rețelei și garantau cu imobile ajungeau să le piardă. Mai mult, unii dintre ei au ajuns chiar să locuiască în propriile case drept chiriași ai cămătarilor cărora le achitau lunar chirii cuprinse între 200 și 300 de euro.
„În multe cazuri victimele ar fi achitat sume de peste 15.000 de euro doar cu titlu de chirie, membrii grupării nedeclarând la autoritățile fiscale veniturile obținute pentru plata impozitului aferent. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de estimate la circa 3.500.000 de euro. Cu banii obţinuți din activitatea ilicită membrii grupării infracționale ar fi achiziţionat bunuri mobile şi imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele altor persoane din anturajul lor sau din familie”, transmit anchetatorii.
UPDATE 2. Fotbalistul Ioan Timofte a rămas și el fără casă, după ce a luat bani împrumut
Unul dintre cei care a împrumutat bani de la cei acuzați de cămătărie este și Ioan Timofte. Acesta povestește, însă, că este prieten cu aceștia din 1989 și că totul a fost o greșeală comisă de el. A făcut câteva afaceri proaste, a împrumutat banii și nu a mai putut să îi restituie. A rămas astfel fără casă și, spune el, deși trebuia să restituie suma până în august 2012, nu a fost executat silit până la sfârșitul lui 2016.
„Acum câțiva ani am luat niște bani împrumut. Nu am reușit să îi restitui și am fost executat. Este un dosar început în urmă cu un an și ceva, în care am dat deja două declarații ca martor anul trecut. O dată chiar am venit din Portugalia. Pe frații Martinescu îi știu din 1989, de când am venit la Poli. Unii încă stau aici, alții s-au mai întors pe la Bucovina. Nu mi i-a prezentat nimeni, nu m-a dus nimeni la ei, ne știam de mult. Am avut, din păcate pentru mine, o perioadă, 2004-2006, în care sunt practic victima propriilor mele greșeli pe care le-am făcut în perioada aia. Am pierdut atunci foarte mulți bani în mai multe direcții. Vreau să vă spun că executarea a avut loc luna trecută. S-a făcut absolut legal. S-a făcut un anunț de licitație, toată procedura a durat aproximativ trei luni. Am participat și eu acolo, pentru că eram curios să văd cine vine, cum vine. Am luat bani împrumut, nu am putut să-i restitui și am girat cu casa. După mult timp, nu chiar așa. Vreau să vă zic că trebuia să restitui împrumutul până în august 2012 și până în 2016 nu am fost scos la executare. Eu vorbesc despre mine. Nu am fost amenințat sub nicio formă. Din contră, sunt prietenii mei, nu am contestat executarea. Dacă pot fi supărat pe cineva este doar pe mine. Prin 2008 am fost nevoit să vând hotelul, tot din cauza asta. Nu l-am vândut că nu mergea, l-am vândut tot datorită prostiilor pe care le-am făcut eu. Asta este, o luăm de la zero, avem putere de muncă și nu e nici o problemă. Era casa în care locuiam, proprietarul actual mi-a mai permis să locuiesc în ea până la sfârșitul lunii. Nu a spart nimeni nicio ușă. Vreau să rămână clar. Nu sunt membrul niciunui clan, nu sunt victima niciunui clan. Sunt victima greșelilor mele. Asta vreau să fie foarte clar”, povestește Ioan Timofte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!