Oamenii legii au descins la 14 adrese din Arad și una din Timișoara încă de la primele ore ale dimineții. I-au vizat pe membrii unei rețele ce se ocupa cu traficul de migranți care aveau ca destinație finală țări din vestul Europei.
Ancheta este coordonată de procurorii DIICOT Timișoara care, împreună cu polițiștii de la crimă organizată, îi monitorizau pe suspecți de mai multe luni. Filiera românească se pare că era condusă de un cetățean sirian care locuiește în Timișoara, iar rețeaua avea legături și în alte țări europene.
În perioada în care au monitorizat grupul, oamenii legii au reușit să intercepteze mai multe transporturi, în vămile din Arad, descoperind mai multe persoane care doreau să treacă granița ilegal spre țări din vestul Europei. Destinațiile preferate de transfugi au fost Germania și Austria.
UPDATE: Opt persoane au fost duse la audieri. Polițiștii au descoperit un grup de 12 migranți
Polițiștii de la crimă organizată au dus la audieri opt persoane cu vârste cuprinse între 21 și 47 de ani. Oamenii legii au descoperit în județul Arad, în comuna Macea, un grup de 12 migranți. Este vorba despre 10 bărbați, o femeie și un copil. Oamenii legii au ridicat din locațiile percheziționate și 12 telefoane mobile. Anchetatorii povestesc că membrii rețelei ar fi acționat în județele Timiș și Arad, de la începutul lui 2019. Indivizii racolau migranți originari din Orientul Mijlociu care doreau să ajungă în state din vestul Europei.
“În fapt, pe raza județelor Timiș și Arad, de la începutul anului 2019 și până în prezent, ar fi acționat un grup infracțional organizat, ce avea drept scop racolarea, îndrumarea, cazarea și transportul de migranți originari din Orientul Mijlociu, către state din Vestul Europei. Modul de acțiune al grupării infracționale. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că membrii grupării făceau parte dintr-o vastă rețea de trafic de migranți, constituită la nivel european. Rețeaua și-ar fi dezvoltat cu timpul segmente naționale, în fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta tradițională de migrație. Segmentele naționale ale rețelei de trafic de migranți ar fi fost coordonate de lideri zonali, cetățeni de origine arabă, cu reședința în state din Europa. Migranții ar fi fost grupați, într-o primă fază, pe teritoriul Turciei, de unde membrii grupării le-ar fi asigurat apoi transportul către România, prin Bulgaria și Serbia. În Serbia, gruparea infracțională ar fi avut membri cu rol în asigurarea călăuzirii migranților peste frontiera de stat cu România. După introducerea frauduloasă a migranților în România, aceștia ar fi fost transportați până în Timișoara, Arad sau localitățile limitrofe, unde ar fi fost cazați în diferite imobile, până la momentul organizării trecerii frontierei cu Ungaria și transportării acestora mai departe către destinațiile finale din Vestul Europei”, transmit anchetatorii
Citiți principiile noastre de moderare aici!