În 2010, Chebuțiu și Preda au mai fost reținuți de procurorii DNA într-un dosar ce viza afaceri suspecte derulate de cei doi în calitate de manageri ai UCM Reșița. Cei doi erau acuzați atunci că au vândut unui om de afaceri, Said Baaklini, patru motoare nefuncționale, aflate pe stocul UCM Reșița de 20 de ani, la un preț de 50 de ori mai mare decât în realitate. Ulterior, omul de afaceri a cerut restituiri ilegale de TVA în valoare de 60 de milioane de euro. Cei doi au fost condamnați la începutul acestei luni la câte cinci ani de închisoare în acest dosar pentru complicitate la tentativa de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat.
Omul de afaceri libanez a fost condamnat la șapte ani de închisoare. Hotărârea nu este definitivă.
UPDATE: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara spun că este vorba de o cauză penală privind infracțiuni de evaziune fiscală, deturnare de fonduri, abuz în serviciu, spălare de bani, asocierea în vederea săvârșirii unei infracțiuni.
În cursul dimineții au loc 8 percheziții în locații din județele Timiș și Caraș Severin.
Prejudiciul estimat în cauză depășește suma de 10 milioane euro.
La acțiune, procurorii sunt sprijiniți de ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș. La instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.
UPDATE 2: Mascaţii au descins şi la vila de serviciu a fostului director economic al UCM Reşiţa, Adrian Preda
În timp ce procurorii DNA şi mascaţii făceau percheziţii la Timişoara, colegii lor din Caraş – Severin descindeau la vila de serviciu a fostului director UCM Reşiţa, Adrian Preda.
Potrivit raportului administratorului judiciar, privind cauzele şi împrejurările apariţiei stării de insolvenţă a SC UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda ar fi fost principalii vinovaţi de această situaţie. Deşi au fost bani cu care se puteau achita datoriile către stat „cei doi manageri executivi au preferat să facă împrumuturi şi donaţii în perioada analizată, în sume semnificative, deşi acestea nu erau prioritare în raport cu plata obligaţiilor fiscale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!