Descinderile au avut loc simultan la vila lui Cornu din Ghiroda, la sediul Izometal – Confort din Timișoara, dar și la mai multe adrese din Strehaia, județul Mehedinți, și Târgu Jiu. Georgică Cornu nu a fost acasă atunci când au ajuns procurorii, deoarece a plecat din localitate miercuri seara, dar a luat legătura cu anchetatorii și urmează să se întâlnească cu aceștia pentru a fi audiat.
Omul de afaceri, supranumit și regele asfaltului din Banat, este acuzat că în contabilitatea firmei sale a înregistrat facturi fictive emise de către firmele deținute de romii din Strehaia. Aceștia returnau banii după ce își rețineau un comision și, astfel, Cornu nu plătea taxe la buget.
Potrivit unor surse din cadrul Parchetului, Georgică Cornu ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 60 milioane de lei.
Dosarul este instrumentat de către procurorii DIICOT Timișoara.
În februarie, compania controlată de Georgică Cornu, Izometal Magellan, a intrat în faliment după aproape doi ani de reorganizări. În tabelul preliminar al creditorilor erau înscrise creanţe de peste 1 miliard de lei, deşi bilanţul pe 2012 menţionează datorii totale de 667,6 milioane lei. Noul termen de înscriere la masa credală a fost stabilit pentru data de 18 martie 2014. Societatea face parte din Grupul “Izometal-Confort”, considerat a fi unul dintre cele mai importante grupuri de firme din vestul ţării.
În 26 februarie 2014, Cornu a fost votat în unanimitate ca președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț Timiș.
De asemenea, la începutul anului, centrul de echitație Herneacova, ridicat de cunoscutul om de afaceri timişorean, împreună cu partenerii săi, a fost scos la licitaţie de banca unde era gajat, cu un preț de plecare de 700.000 de euro.
În 2013, Lucian Caraiman, asociatul lui Georgică Cornu la grupul de firme Izometal, a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Electrica II”. Foştii directori de la Electrica Banat sunt acuzaţi că au atribuit firmei deţinute de Lucian Caraiman şi Georgică Cornu o lucrare contra unor sume de bani.
Metoda „factura” nu este o noutate. Mai mulți oameni de afaceri români au apelat la această metodă pentru evita plata unor taxe la bugetul de stat. În noiembrie 2012, Rodica Vlad, patroana lanțului de farmacii și pensiuni care îi poartă numele, a fost acuzată că pe hârtie a vândut medicamente, la preţuri mici, unor firme fantomă controlate de clanuri de romi din Mehedinţi. În realitate, aceleaşi produse erau vândute la preţuri mult mai mari prin intermediul lanţului de farmacii deţinut de Rodica Vlad. Din toată afacerea, romii din Mehedinţi primeau şi ei cotă parte din valoarea medicamentelor comercializate practic fără acte.
UPDATE: Georgică Cornu se află în drum spre Timișoara. Acesta se afla în București la momentul perchezițiilor. El a luat legătura cu familia sa și a anunțat-o că se află alături de șoferul său, în drum spre Timișoara. Odată ajuns în oraș, el va discuta cu procurorii.
UPDATE 2: Acasă la omul de afaceri Georgică Cornu a ajuns și un criminalist care a intrat în locuință cel mai probabil pentru a face cercetare la fața locului.
UPDATE 3: Omul de afaceri Georgică Cornu spune că nu a făcut niciodată evaziune fiscală.
„Eu nu am făcut niciodată evaziune fiscală. Dacă eram anunțat din timp, nu aș fi părăsit orașul, dar am avut treabă la București. În momentul în care am luat legătura cu anchetatorii și familia și am aflat că acasă și la firme sunt percheziții, am plecat din proprie inițiativă spre Timișoara, unde voi discuta cu procurorii. Vin împreună cu șoferul meu în mașina personală. I-am rugat pe anchetatori să nu îmi spargă seiful din casă pentru că nu sunt lucruri relevante acolo. Îl voi deschide eu atunci când voi ajunge acasă”, a declarat pentru reporterii www.tion.ro Georgică Cornu.
Între timp, doi polițiști de la Crimă Organizată împreună cu un criminalist se află la vila omului de afaceri și așteaptă sosirea lui.
UPDATE 4: În total, procurorii au efectuat 25 de percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș, Gorj și Mehedinți. Ei au vizat destructurarea unei grupări infracționale formată din 26 de persoane.
Gruparea infracțională, structurată pe mai multe paliere, este specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2007, numitul C.G, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale din Timişoara, împreună cu angajaţi din compartimentele economice, precum şi cu alţi parteneri de afaceri au încheiat mai multe tranzacţii comerciale, prin întocmirea de documente contabile false, cu scopul fraudării patrimoniului persoanelor juridice”, se arată într-un comunicat al reprezentanților DIICOT.
Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat a fost de 61 de milioane de lei, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia.
„De asemenea, există suspiciuni că, numitul C.G, împreună cu ceilalţi membrii ai grupării infracţionale, în scopul obţinerii de beneficii financiare, au înregistrat în evidențele contabile ale societăţilor pe care le administrau, operațiuni care nu reflectă realitatea, având ca scop diminuarea artificială a bazei impozabile, deducerea ilegală de TVA și reducerea impozitului pe profit datorat bugetului de stat, fără ca mărfurile să existe și să circule în fapt între societățile furnizoare și beneficiare”, se mai arată în comunicat.
La sediul DIICOT Timișoara urmează să fie audiate 26 de persoane.
UPDATE 5: Georgică Cornu a ajuns la Ghiroda şi a mers direct acasă pentru a vorbi cu anchetatorii. Omul de afaceri a spus că nu ştie ce s-a întâmplat şi că va afla de la procurori.
UPDATE 6: Omul de afaceri Georgică Cornu a părăsit domiciliul său din Ghiroda, însoţit de procurori. Acesta este dus la sediul DIICOT pentru audieri.
UPDATE 7: Audierile continuă la sediul DIICOT. 9 dintre cele 12 persoane aduse aici au vorbit cu procurorii şi au fost eliberate. Georgică Cornu încă aşteaptă să fie audiat.
Au plecat acasă 8 romi din Strehaia şi o contabilă. Omul de afaceri aşteaptă încă să fie audiat, iar un alt rom şi o altă contabilă, aşteaptă şi ei decizia procurorilor. La ieşire, romii au zis că au fost chemaţi să dea declaraţii. Ei au spus că nu îl cunosc pe Georgică Cornu şi nu au făcut afaceri cu el. În parcarea din faţa instituţiei, pe suspecţi îi aşteptau rudele. Apropiaţii romilor susţin că în Strehaia foarte multe persoane au firme care eliberează facturi false. Mai mult, unul dintre bărbaţi susţine că pentru o factură de 200.000 de lei percepe un comision de 2.000 de lei.
UPDATE 8: Potrivit unuia dintre avocați Georgică Cornu și o altă persoană au fost reținuți pentru 24 ore, iar restul celor anchetați sunt cercetați în stare de libertate.
Potrivit aceleiași surse, o parte dintre cei eliberați se află sub control judiciar. Pe numele celor 12 persoane audiate a început urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat.
Georgică Cornu și cealaltă persoană reținută, unul dintre romii din Strehaia, vor fi prezentați în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă în cursul zilei de vineri.
Atunci când celălalt bărbat arestat a fost condus la mașina poliției pentru a fi transportat în arest, ceilalți romi, care încă se aflau în fața sediului DIICOT, au început să facă scandal. Omul de afaceri Georgică Cornu urmează să fie și el transportat în arestul poliției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!