Zeci de elevi, studenți la Medicină, medici de la Spitalul Louis Țurcanu și pacienți au ieșit astăzi pe Calea Torontalului, pentru a-și aduce aportul la perdeaua forestieră a Timișoarei. Aceștia au plantat 2500 de puieți de arțar și salcie în încercarea de face cunoscute problemele pacienților care suferă de imunodeficiențe primare.
„Săptămâna aceasta sărbătorim Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor primare, sunt în jur de 250 de asemenea boli, despre care se știe foarte puțin nu numai în România, ci în toată lumea, doar 20% dintre pacienți fiind diagnosticați, restul fiind în permanență bolnavi și foarte mulți dintre ei se prăpădesc. De ce e așa de important să diagnosticăm și să diagnosticăm precoce? Pentru că au tratament și cu tratament pot să ducă o viață absolut normală și cu cât se diagnostichează mai repede cu atât complicațiile sunt mai puține și costurile societății sunt mai mici. Fundația Internațională Geoffrey Model a lansat un proiect pe care România l-a câștigat în scopul plantării a 2500 de puieți de arbori la perdeaua verde de protecție a orașului Timișoara. Cei 2500 de puieți reprezintă cei 2500 de pacienți pe care ar trebui să-i aibă România la ora actuală, fiind raportați doar 250 de bolnavi. Scopul nostru este să sărbătorim această săptămână nu prin proteste, marșuri sau mitinguri, ci dăruind tutuor celor cu care trăim și cu care ne întâlnim zi de zi un aer mai curat și deci un sistem imun mai bun”, a declarat Mihaela Bătănean, medic la Clinica 3 Pediatrie din cadrul Spitalului de Copii Louis Țurcanu.
În evidențele medicilor se află 130 de pacienți care au fost diagnosticați cu imunodeficiențe primare și care cu ajutorul unui tratament adecvat, pot duce o viață normală.
Avem imunodeficiență comună variabilă, este o boală caracteristică adultului, chiar dacă este din născare, ea debutează la vârsta de adult, avem copii cu boală granulomatoasă cronică, boală care debutează în primul an de viață și care nu se vindecă fără transplant medular, avem pacient cu boală Bruton, este o boală care debutează de asemenea în primul an de viață și noi avem pacientul care are cel mai lung istoric de administrare de imunoglobulină în România, are deja 21 de ani de administrare de imunoglobulină IV, are o viață normală, este student. Frații lui au murit în primul an de viață, la vârsta de sugar prin infecție severă, el este al treilea copil care a fost diagnosticat și iată cu tratament trăiește și este bine. Mai avem o fetiță cu sindrom de hiper igm, care a fost diagnosticată la vârsta de un an și jumătate și este în tratament, a explicat medicul Mihaela Bătănean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!