Reprezentanții Primăriei Herculane au cerut Asociației Locus să urgenteze găsirea unei soluții juridice „legale” și să demareze cât de repede se poate lucrările de punere în siguranță a Băilor Neptun, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două părți.
„Instituția noastră rămâne deschisă colaborării în varianta agreată reciproc și materializată prin protocolul semnat și aprobat prin HCL 24/2018. Facem această solicitare și așteptăm un răspuns cât mai curând posibil deoarece caracterul de urgență impune aceasta și lucrurile au tendința de a trena în defavoarea obiectivului comun, iar aceasta nu din cauza «necooperării» sau «neimplicării» noastre”, transmit reprezentanții primăriei.
Lucrurile nu sunt atât de roz cum ar trebui să fie la Herculane, unde asociația sus amintită a adunat 40.000 de euro, din donații, pentru salvarea Băilor Neptun. Arhitecții din Locus spun că vor să rămână transparenți, așa că au explicat că lucrează din greu la pregătirea documentelor și că au propus o soluție legală, cerută de altfel de primărie, încă din această primăvară, numai că administrația din Herculane vrea ca donațiile strânse de la oameni să ajungă în bugetul local.
„Încă din luna mai a acestui an am propus o soluție perfect legală, prin care Baia Neptun și orașul Băile Herculane au cel mai mult de câștigat, și anume executarea în mod direct a lucrărilor de către o firmă de construcții autorizată, lucrări finanțate direct din fondurile asociației, fără implicarea din punct de vedere financiar a orașului Băile Herculane. Răspunsul primit a fost că nu este legal decât prin donarea sumelor strânse din donații către oraș – variantă care, deși legală, este din punct de vedere practic în mod evident incompatibilă situației în care ne aflăm. Mai mult, nu știm nici dacă donatorii noștri își doresc să acționăm în acest mod”, explică reprezentanții Asociației Locus.
Arhitecții spun că au tot făcut drumuri la primărie în ultimele două luni și că au discutat inclusiv cu consilierii locali, care au promis sprijin, însă propunerea lor nu a fost privită cu ochi buni.
„Propunerea a fost întâmpinată și cu o oarecare reticență, argumentele contra fiind că ea nu ar fi legală – fără a se indica care ar fi prevederile legale încălcate, că nu există precedente, și că numai un executant autorizat poate face un astfel de contract. S-a insistat pe varianta donării banilor către oraș (aceasta fiind varianta la care se face aluzie prin comunicatul de presă transmis de primărie, deși nu s-a agreat niciodată în mod expres că banii vor fi donați către oraș). De avut în vedere că această variantă a fost discutată acum doi ani, când Primăria Băile Herculane promitea că vor finanța ei lucrările, așteptările fiind ca eventualele contribuții financiare din partea asociației să fie nesemnificative”, mai spun reprezentanții asociației.
Totodată, ei susțin că „soluția” gândită de primărie, adică donarea banilor strânși de asociație către oraș, implică organizarea unei licitații pentru desemnarea unei firme constructoare, ceea ce aduce și riscuri: „birocrația și durata foarte lungă a procedurii (timpul fiind esențial, având în vedere starea avansată de degradare a clădirii), câștigarea lucrării de către o firmă «fantomă», dar și achitarea unui onorariu ridicat către firma câștigătoare la prețul pieței”.
„Executarea lucrării propriu-zise în beneficiul orașului, din fonduri proprii și fără atragerea de finanțare bugetară este soluția pe care noi o considerăm preferabilă. Aceasta poate fi implementată prin adiționarea unui contract tripartit celui existent, unde orașul Băile Herculane este beneficiar, asociația este investitor, iar firma de construcții este executantul. Deși propunerea a fost înaintată de câteva luni bune, nu am primit un feedback constructiv, întreaga responsabilitate pentru găsirea unei soluții fiind pusă pe umerii noștri și considerându-se în mod eronat că varianta donației ar fi una fezabilă. Sperăm ca în urma transmiterii propunerii noastre actualizate să avem parte de o atitudine în spiritul scopului comun pe care îl urmărim, în linie cu principiile protejării interesului public și adaptabilității care trebuie să guverneze serviciile publice”, mai spun arhitecții din Asociația Locus.
Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane, nu a putut fi contactat pentru a oferi o replică.
Imobilul monument istoric aflat în discuție se află într-o stare avansată de degradare și este proprietatea Primăriei Herculane.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/incep-lucrarile-pentru-salvarea-bailor-neptun-din-herculane-speram-sa-mai-reziste-cateva-saptamani/2274606
http://www.tion.ro/s-au-strans-18-000-de-euro-pentru-salvarea-bailor-neptun-din-herculane-tinerii-arhitecti-au-nevoie-de-100-000-de-euro/2243612
Citiți principiile noastre de moderare aici!