Ambasadorul Republicii Cehe în România, Excelenţa Sa Jiří Šitler, l-a primit, marţi, pe reprezentantul MAE cu însărcinari speciale legate de cehii din străinatate, Stanislav Kázecký. Pe înserate, cei doi au vizitat Bucureştiul… cu bicicletele.
Miercuri, Jiří Šitler şi Stanislav Kázecký au pornit spre satele ceheşti din Banat, prima localitate din itinerar fiind Eibenthal. Periplul diplomaţilor a fost “deconspirat” chiar pe contul de Facebook al Ambasadei.
În luna martie a acestui an, ambasadorul Jiří Šitler s-a aflat în Timişoara, unde a vizitat Centrul de tranzit în regim de urgenţă destinat refugiaţilor al U.N.H.C.R. De această dată însă, ambasadorul ceh şi oaspetele său nu vor ajunge în capitala Banatului.
Cehii din România, numiţi în limbajul popular din Banat „pemi” (cuvânt care derivă din „boemi” sau „boemieni” – locuitori ai Boemiei), au fost printre ultimele populaţii colonizate în Banat de Imperiul Habsburgic. Colonizarea lor s-a produs în trei valuri sau etape principale: 1823, 1827, 1862, ca o consecinţă a nevoii de a popula teritoriile slab locuite, de a defrişa pădurile şi a asigura împreună cu locuitorii satelor româneşti paza graniţelor.
Satele cu populaţie cehă din sudul Banatului, înconjurate de populaţie de origine sârbă şi română, constituie un fenomen cultural unic. Datorită aşezării lor geografice izolate, limba cehă, obiceiurile şi modul tradiţional de cultivare a pământului şi organizare a gospodăriei s-au conservat perfect, această comunitate reprezentând o valoare culturală şi istorică inestimabilă.
Adevărată “insulă lingvistică” a minorităţii cehe din România, Eibenthalul era locuit la recensământul din 2002 de 500 de etnici cehi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!