Senatul este prima camera sesizată, Camera Deputaţilor fiind cea decizională.
În expunerea de motive care însoţeşte propunerea legislativă pentru modificarea art.23 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, se menţionează că demersul este menit sa instituie condiţii minimale pentru obţinerea unui permis de conducere, solicitantul fiind astfel nevoit să deţină un minimum de condiţii teoretice.
De asemenea, proiectul „poate avea efecte pozitive în combaterea obţinerii frauduloase a permiselor de conducere, reducând şi analfabetismul unor categorii defavorizate”.
În mod cert însă, proiectul ar da mai mult de lucru celor de la Serviciul Permise, dosarele depuse de solicitanţi fiind îngroşate de actul ce demonstrează absolvirea nivelului minim de studii cerut.
„O măsură asemănătoare fusese aplicată până în urmă cu câţiva ani, arată comisarul-şef de poliţie Marcel Dan Jurcă, şeful Serviciului Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din subordinea Prefecturii Timiş. Am avut pe atunci de furcă cu multe cazuri în care unii dintre candidaţi prezentau tot felul de adeverinţe false care să le ateste studiile”.
Marius Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!