150 de copii și adulți cu diferite forme de handicap au răspuns invitației pe care a făcut-o Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, la Complexul Sportiv Banu Sport, la o întrecere în care nu a contat cine câștigă, ci doar cei care participă. Sub sloganul „Sport fără bariere”, aceștia și-au demonstrat abilităţile sportive şi au participat la diferite întreceri: baschet, tenis de masă, darts sau cross.
Dincolo de momentele de bucurie oferite de întâlnirea în sine şi de dulciurile primite cu ocazia acestei zile, persoanele cu dizabilități continuă să spere la o viaţă normală.
„Îmi doresc toalete publice adaptate nevoilor mele, îmi doresc să ies cu prietenii la o bere și să pot merge apoi la o toaletă, dar nu am unde”, a spus unul dintre cei aflați în scaune cu rotile.
Românii au fost obligați, de legi, să ofere acces acestor persoane în diferite instituţii și au construit rampe. Dar le-au construit pentru că așa a spus legea, nu pentru că ei s-au gândit cum trebuie făcut. Astfel că, mai există încă multe instituții care se laudă că oferă acces persoanelor cu handicap, dar rampele sunt de nefolosit în realitate.
„La Romtelecom, în centru, am rampă de urcare, dar când intru mai sunt încă trei trepte în fața cărora mă opresc pentru că nu mai pot trece. La fel este și la Oficiul de Pensii Timișoara. În continuare, multe ghișee nu sunt adaptate pentru noi, stăm în fața lor, dar nu ajungem la ele”, spune Emil Gama, unul dintre cei aflați în cărucior.
O altă mare problemă a acestor persoane rămâne în continuare accesul la serviciile de transport. Dacă Primăria Timișoara a adus în oraș firobuze și autobuze cu rampă pentru cei în cărucior și le-a oferit acestora bucuria (nebănuită de cei mai mulți dintre noi) de a călători dintr-o parte în alta a orașului, nu la fel se poate spune despre călătoriile cu trenul, care rămân un vis dacă ai alte rute în afara celor pe care merg Săgețile Albastre.
Alături de copiii cu handicap au mai fost, cu ocazia Zilei Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Bojin, consilier judeţean, şi Marius Martinescu, consilier al preşedintelui CJT, care au făcut o donaţie către Centrul de Recuperarea şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copii cu Handicap Lugoj, constând în 25 de dispozitive noi pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii (cărucioare rulante telescopice, sisteme de veritcalizare).
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!