În organizarea europarlamentarului român Maria Grapini şi a Muzeului Naţional al Banatului Timişoara, la Parlamentul European a avut loc conferinţa „In memoriam Traian Vuia – 111 ani”, prilejuită de aniversarea primului zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul. Cu această ocazie a fost evocată personalitatea extrem de complexă a cunoscutului bănăţean. Deşi este cunoscut mai ales pentru activitatea sa în domeniul aviaţiei, fiind primul om din lume care a reuşit să se ridice de la sol cu un aparat autopropulsat, el a fost autorul a numeroase invenţii în domenii tehnice, atât în domeniul cazanelor cu aburi, dar a creat chiar şi un prim elicopter. De asemenea, el a fost un activ om politic al vremii, care a contribuit extrem de mult la realizarea unirii Transilvaniei şi Banatului cu România.
„Valorile pe care le avem în istorie, dar și valorile contemporane, pot să schimbe imaginea țării noastre, să o aducă la realitate. Noi, România, putem să arătăm lumii că în toate domeniile țara noastră a avut valori. Traian Vuia este un exemplu pentru noi toţi, a reuşit să depăşească toate obstacolele apărute în faţa punerii în funcţiune a invenţiilor sale şi a reuşit să-şi realizeze visul de a zbura”, a declarat Maria Grapini, în cadrul conferinţei.
Realizările lui Traian Vuia în domeniul aviaţiei au fost enumerate de cunoscutul Dumitru Prunariu, primul şi, deocamdată, singurul român care a călătorit în spaţiu.
„Este un eveniment necesar de promovare a aviației românești și nu numai, dar și a geniului românesc care s-a manifestat în secolul trecut, care a adus în premieră o invenție în domeniul zborului care acum este generalizată și care a reprezentat ceva deosebit nu numai pentru România, ci și pentru Franța. Dacă el nu ar fi existat poate că nici noi nu am fi zburat acum”, a declarat Prunariu.
Conferinţa de la Parlamentul European a fost dublată de o expoziţie de fotografii şi grafică, desfăşurată tot la Bruxelles, la Arthis, Casa de Cultură Belgo-Română. Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al Banatului, a vorbit oaspeţilor despre muzeul deschis în cinstea lui Traian Vuia în localitatea sa natală, Surducu Mic, care în prezent poartă numele cunoscutului inventator.
„Ne bucurăm că am fost co-organizatori ai evenimentului. Începând cu anul 2012, când a fost inaugurat Muzeul «Traian Vuia» din localitatea sa natală, în judeţul Timiş, geniul acestui român de excepţie a fost sărbătorit în fiecare an în cadrul unul simpozion naţional organizat în noua clădire. Anul acesta am considerat că este necesar ca acest simpozion să devină internaţional. Astfel, am decis împreună cu europarlamentarul Maria Grapini ca evenimentul să aibă loc la Parlamentul European, la Bruxelles, iar acesta să includă şi o expoziţie care să prezinte viaţa şi realizările apreciatului bănăţean. Mulţumim organizatorului acţiunii pentru interesul arătat pentru conferinţă”, ne-a declarat Claudiu Ilaş, directorul muzeului timişorean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!