După lungi discuţii, reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat că soluţia de ”punere în valoare” pentru care s-a optat în cazul fostelor băi turceşti descoperite în Piaţa Libertăţii presupune acoperirea vestigiilor, pe motiv că nu există soluţii tehnice nedistructive şi resurse financiare pentru altceva în acest moment. S-a optat pentru conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii băilor turceşti.
Ulterior a fost lansată o petiţie online pentru a opri îngroparea vestigiilor – demers iniţiat de arheologul Alexandru Hegyi – şi săptămâna trecută a avut loc şi un protest în Piaţa Libertăţii. Se cere conservarea ruinelor şi expunerea lor liberă.
Protestatarii continuă să adune semnături pentru salvarea patrimoniului arheologic, în timp ce oficialii primăriei tratează subiectul cu indiferenţă.
Personalități academice și culturale, istorici și arheologi, experți în conservarea patrimoniului și directori de muzee au semnat petiția.
„Printre cei 690 de semnatari ai petiției (n.r. – numărul de semnatari până miercuri la prânz) se află și academicianul Alexandru Vulpe, președintele Secțiunii de Istorie și Arheologie a Academiei Române. De asemenea, protestul poartă semnăturile unor reputați istorici și arheologi precum Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice și Membru Onorific al Academiei Oamenilor de Știință, Gheorghe Lazarovici, Costin Feneșan, Cristina Feneșan, Coriolan Opreanu, Adrian Rusu, Alexandru Diaconescu, Viorel Achim, Eugen Teodor, Radu Ardevan. Au semnat petiția pentru salvarea băilor turcești din Piața Libertății și cinci directori de muzee: istoricul Victor Neumann, directorul Muzeul de Artă Timișoara, Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Banatului, Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie din Lugoj, Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie Caransebeș, Gică Băeștean, șeful Muzeului arheologic Sarmisegetuza”, afirmă Alexandru Hegyi.
De asemenea, acesta mai aminteşte că, printre cei care, prin semnătura lor, consideră că îngroparea vestigiilor este ”o soluție mediocră, care nu servește interesele locuitorilor orașului Timișoara” se mai află arhitecții Mihai Opriș, Octavian Gheorghiu, Mihai Donici și Bogdan Demetrescu, scriitori şi artişti.
Arheologul Florin Drașovean a avertizat că există riscul ca vestigiile din Piaţa Libertăţii să se distrugă.
„Conservarea prin îngropare a acestor vestigii este o idee falsă. Soluția aceasta înseamnă că le acoperim, iar procesul de degradare continuă. Afirmația că după 20 sau 30 de ani vor putea fi descoperite și puse în valoare este o minciuna sfruntată. Peste 20, 30 sau 50 de ani aceste vestigii nu vor mai exista. Se vor distruge”, a atras atenția Drașovean.
Reprezentanţii municipalităţii susţin că se va asigura conservarea, iar lucrurile sunt bătute în cuie din punctul de vedere al primarului Nicolae Robu.
„E dreptul oamenilor să-și exprime punctul de vedere, nu e nicio problemă. Trebuie să se înțeleagă că nu toate lucrurile se stabilesc după părerea străzii sau administrației sau a factorilor decidenți. Este o lege în țara asta, astfel de lucruri sunt stabilite de specialiști”, afirma Robu după protestul de săptămâna trecută.
Iniţiatorii petiţiei îi cer în continuare să îşi reconsidere poziţia.
„Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, invocă ”opinia specialiștilor” ca unic argument în susținerea soluției de ”conservare” prin îngropare a băilor turcești din Piața Libertății. În speranța că acesta este într-adevăr un criteriu de care administrația publică locală ține seama, petiția cu semnăturile președintelui Secțiunii de Istorie și Arheologie a Academiei Române și ale celorlalți specialiști, arheologi, arhitecți, îi va fi transmisă edilului-șef de inițiatorii protestului, care cer revenirea la soluția inițială, aceea de conservare și punere în valoare a vestigiilor așa încât băile turcești să fie vizibile”, concluzionează arheologul Alexandru Hegyi.
Articole pe aceeași temă:
Autoritatile au decis: ingropam istoria! Baile turcesti din Piata Libertatii vor fi acoperite
Petitie online pentru a opri ingroparea fostelor bai turcesti din Piata Libertatii
Citiți principiile noastre de moderare aici!