În prima săptămână la lunii decembrie, Institutul Francez și Universitatea de Vest din Timișoara ne propun două evenimente, o prezentare de carte și o dezbatere cu participanți români și francezi, care vor trata cei treizeci de ani de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier. Vor fi puse în discuție subiecte precum „cum s-au oglindit în presa franceză ultimii ani ai comunismului din România? Cum a evoluat meseria de jurnalist din 1989 până astăzi, în România și în Franța, luând în considerare apariția rețelelor de socializare, creșterea libertății de exprimare și apariția «fake news»-urilor?”.
Miercuri, 4 decembrie, cartea „Journalistes français dans la Roumanie communiste. 1974-1989” (Jurnaliști francezi în România comunistă. 1974-1989), coordonată de Radu Ciobotea și publicată la Editura Orizons (Paris, 2014), va fi prezentată de la ora 18.30, la Institutul Francez, iar autorul va fi în dialog cu profesorul universitar și fostul diplomat Vasile Popovici. Evenimentul va fi în limba română.
Joi, 5 decembrie, în Amfiteatrul A01 al Universității de Vest va avea loc dezbaterea „1989-2019: informare/dezinformare. Evoluția meseriei de jurnalist în România și în Franța”.
Radu Ciobotea, jurnalist, conferenţiar la catedra de Jurnalism a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Matei Martin, realizator de programe la Radio România Cultural și redactor la Dilema Veche, și Charles Haquet, grand reporter al publicației L Express, sunt invitații care vor dezbate libertatea de expresie, „fake news”, manipulare, cum este informația adunată, tratată, vehiculată, comunicată, dar și „cum a evoluat meseria de jurnalist în ultimii treizeci de ani în lumina acestor parametri fundamentali, care au căpătat o altă importanță odată cu apariția rețelelor de socializare?”. Moderatorul dezbaterii va fi Marcel Tolcea, profesor de Jurnalism la Universitatea de Vest, jurnalist și scriitor, redactor al revistei „Orizont”.
Evenimentul se va desfășura în română și franceză, cu traducere simultană, la cască, din română în franceză și din franceză în română. Intrarea este liberă.
Trimite articolul
XFranta nu mai este de vreo 20 de ani un reper in geopolitica iar presedintii Frantei au cele mai de jos aprecieri din partea frantuzului. O pierdere te timp cu orice manifestatie de acest gen din partea unor profesori romani!