Medicii veterinari din Timiş sunt instruiţi să verifice în perioada următoare toate locurile din judeţ unde sunt crescuţi porci. Ei se confruntă cu reapariţia unei boli care duce în procent de 100% la decesul animalelor. Mai mult, pesta porcină africană este extrem de contagioasă. Virusul bolii poate călători sute de kilometri distanţă doar cu ajutorul unui banal sandvici.
De curând au fost constatate în România două noi focare de pestă porcină, în localitatea Micula din Satu Mare. Deşi s-a intervenit rapid, riscurile de răspândire sunt enorme, spune Adrian Popa, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş. Virusul este extrem de contagios, se transmite foarte uşor, afectează porcii domestici şi mistreţii prin intermediul cărora poate „călători” pe distanţe foarte mari, cu efecte devastatoare. Cel mai important este ca intervenţia specialiştilor să se facă extrem de rapid.
„Anunţarea în cel mai scurt timp e foarte importantă, fiecare oră contează, una e să intervii în 24 de ore, 48 de ore, altceva după o săptămână când focarul s-a răspândit deja”, spune Adrian Popa.
Mortalitatea în cazul infectării e de 100%, fie că se recurge la sacrificări, fie că virusul îşi urmează cursul. Trebuie precizat că boala nu se transmite la om, dar pagubele economice sunt imense.
„Trebuie să precizez că boala nu se transmite la om, îmbolnăveşte doar porcii domestici şi mistreţii. Dar când apare boala produce pagube foarte mari din cauza faptului că nu există vaccin sau tratament. Este mortală 100%. Toţi porcii mor, cei care sunt în viaţă când noi intervenim îi sacrificăm pe toţi, indiferent de numărul lor şi de starea acestora, de starea lor fiziologică, dacă este gospodărie mică sau fermă industrială. Paguba rezultă din moartea animalelor.
Plus restricţiile care se pun pe toate materialele din zonă, plus oprirea punerii în vânzare a oricăror animale sau a cărnii ori a produselor din carne provenite de la acestea, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă. Dacă faceţi un calcul şi vedeţi că în Timiş există un efectiv mediu de aproximativ 600.000 de capete de porci cu un rulaj la tăiere de 1,2 milioane de capete, vă puteţi imagina ce înseamnă un blocaj pe acest domeniu. Dar dacă se va întâmpla, noi suntem pregătiți să gestionăm o asemenea criză conform legislaţiei şi procedurilor noastre la cel mai înalt nivel posibil”, ne-a declarat Adrian Popa.
Din păcate, oficialul recunoaşte că riscul real ca boala să ajungă aici există.
„Este un pericol foarte mare, nu doar în zona Satu Mare, sunt zeci şi zeci de focare, multe necunoscute, în Ucraina şi în Republica Moldova. Boala s-a extins şi în Polonia deja, treptat a înaintat spre vest ajungând în zona Varşoviei, a cuprins ţările baltice şi, înainte de a ajunge în ţara noastră, alte şapte focare au fost găsite în Cehia.
Boala este extrem de contagioasă, se transmite fie prin contact direct, fie indirect, prin vector uman. Vorbim fie de persoane care au fost în păduri şi au adus pe îmbrăcăminte sau încălţăminte virusul, fie nu au anunţat boala la animale, au sacrificat animale, au făcut preparate din carne netratate termic, care păstrează virusul minim şase luni de zile. Au transmis boala la sute de kilometri distanţă”, a mai declarat şeful DSVSA Timiş.
Transmiterea virusului se poate realiza mult mai uşor decât îşi poate imagna cineva.
„Vă pot da un exemplu, un şofer de TIR a avut un sandvici preparat cu asemenea produse, cârnaţi de casă, şi în momentul intrării pe teritoriul Uniunii Europene s-a verificat prin mijloace specifice în laborator şi a fost pozitiv la pestă porcină africană. Vă daţi seama că acel aliment intră în contact cu ambalajul, iar acesta este aruncat la gunoi. Iar de aici poate ajunge oriunde”, subliniază Adrian Popa.
Virusul este extrem de rezistent, mai ales în condiţiile meteo din aceste zile, cu temperatură scăzută, umiditate şi lumină redusă. Şeful DSVSA subliniază că o asemenea infectare cu pestă porcină africană ar avea efecte devastatoare asupra economiei.
„Bineînţeles că pericolul potenţial există, automat orice fermă unde se constată virusul nu mai poate să livreze pe o perioadă foarte lungă carne de porc. Dar nu numai acea fermă este închisă, ci pe o rază mai mare sunt închise toate fermele. Animalele sunt sacrificate, iar pagubele enorme”, a încheiat Adrian Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!