Potrivit șefului Direcției Sanitare Veterinare Timiș, Flavius Nicoară, doi porci au fost găsiți morți în gospodăria unui localnic din Lovrin și alți șase, din aceeași gospodărie, urmează să fie sacrificați.
Probele recoltate de la animalele moarte au fost trimise către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, unde au fost făcute analize și s-a confirmat existența virusului. În ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Timiș s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere.
„Prefectul Zoltan Nemeth a convocat, astăzi (joi – n.r.), ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Timiș, ca urmare a confirmării Pestei Porcine Africane la porcii domestici dintr-o exploatație non-profesională, din localitatea Lovrin, județul Timiș. (…)
Totodată, s-a decis ridicarea restricțiilor sanitar veterinare impuse în zona de protecție și supraveghere în urma stingerii focarului de Pestă Porcină Africană din localitatea Parța, teren extravilan”, a transmis Prefectura Timiș.
Vă reamintim, la Parța a fost confirmat focar de pestă porcină la finalul lunii martie, după ce cadavrele a trei porci vietnamezi au fost găsite aruncate lângă calea ferată din localitate, iar analizele au confirmat existența virusului. Atunci, inspectorii DSV Timiș au făcut cercetări pe teren, nu au găsit alte animale bolnave, dar au fost nevoiți să constate focarul.
Zonele de protecție și supraveghere
S-a stabilit zona de protecție de la focar, plus trei kilometri, în localitatea Lovrin, iar zonele de supraveghere (3-10km) în localitățile: Pesac, Periam, Șandra, Uihei, Sânpetru Mare, Saravale, Bulgăruș, Gotlob, Vizejdia și Tomnatic.
Deși pesta nu afectează oamenii, virusul este transmis prin această cale suinelor sănătoase. Cât timp localitățile se află sub supraveghere, sunt interzise transporturile de animale înspre și dinspre localități.
(editor Dan Oancia)
Citiți principiile noastre de moderare aici!