Din totalul candidaților înscriși la sesiunea din acest an, 243 (20,86%) provin din promoția curentă de absolvenți ai programelor de pregătire psihopedagogică. Pe lângă cei 1.159 de candidați așteptați la proba scrisă de miercuri, ar mai fi fost înscriși și alții șase care nu au disciplină scoasă la concurs. Așadar, au fost 1.165 de candidați eligibili, cu 115 mai puțini ca anul trecut.
În plus, au mai fost respinse și alte 23 de dosare din diferite motive: pentru că erau incomplete, candidaților le lipsea pregătirea psihopedagogică sau specializările dobândite de aceștia nu corespundeau cu disciplinele de concurs solicitate.
La ce discipline este bătaie pe posturile de titular
Candidați au fost repartizați, în funcție de disciplina la care doresc să se titularizeze, în patru centre de concurs: Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Timișoara (306 candidați înscriși), Școala Gimnazială nr. 30 Timișoara (293), Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara (275) și Școala Gimnazială nr. 24 Timișoara (285).
Disciplinele cu cei mai mulți candidați ar fi cele pentru educatori de grădiniță și pentru învățător în ciclul primar. Ar urma cele de educație fizică și sport, de limba română, de psihopedagogie specială, de limba engleză și de matematică. Mai exact, disciplinele cu cei mai mulți candidați au următoarele denumiri:
- „Limba și literatura română, pedagogia preșcolara și metodica desfășurării activităților instructiv-educative în grădinița de copii” – 212 candidați;
- „Limba si literatura română și matematica, elemente de pedagogie școlară, metodica predării limbii si literaturii române / comunicării în limba română și metodica predării matematicii / matematicii și explorării mediului in învățământul primar (învățământ primar in limba română)” – 175 de candidați;
- „Educatie fizica si sport” – 147 de candidați;
- „Limba si literatura română” – 81 de candidați;
- „Psihopedagogie specială” – 60 de candidați;
- „Matematică” – 54 de candidați;
- „Limba și literatura engleză” – 54 de candidați.
Pe de altă parte, posturi titularizabile – adică pentru angajare pe perioadă nedeterminată – în sesiunea din acest an ar fi 217. Vacante ar mai și alte 947 de posturi complete și 2.713 de posturi incomplete, dar cu normă angajare pe perioadă determinată. Dintre posturile titularizabile, 195 sunt în mediul urban și 22 în mediul rural.
Disciplinele cele mai căutate de candidați ar fi, în principiu, și cele cu cele mai multe posturi de titular vacante. Sunt scoase la concurs, de exemplu, 35 de posturi de educator în grădiniță cu învățare în limba română, 25 de posturi de profesor în centre și cabinete de asistenta psihopedagogica, 22 de posturi de educator în grădiniță cu învățare în limba germană, 20 de posturi de învățător în ciclul primar, 18 posturi de educator-puericultor sau 16 posturi de profesor de educație fizică și sport – pregătire sportivă de specialitate.
Lista completă a posturilor vacante se poate găsi pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, AICI, sau pe platforma lansată la nivel național, AICI.
Calendarul concursului de titularizare
Vă amintim că, spre finalul anului școlar, procesul educațional a fost afectat, la nivel național, de greva profesorilor și celorlalți angajați din Educație. Protestul acestora a influențat și concursul de titularizare. Mulți dintre candidații care s-au înscris ar fi trebuit să desfășoare inspecții la clasă în acea perioadă. Pentru că 60% dintre aceste inspecții nu au putut fi efectuate, guvernul a hotărât, pe 12 iunie, ca la sesiunea din acest an a concursului de titularizare să fie luată în calcul doar nota de la proba scrisă. În Timiș, de exemplu, din totalul de 1.165 de candidați, apucaseră să susțină inspecții la clasă 712. Alții 102 dăduseră și probe practice la discipline artistice și sportive.
Până la urmă, potrivit IȘJ Timiș, calendarul concursului de titularizare a ajuns să fie următorul:
În perioada 5-7 iulie 2023 s-a desfășurat validarea înscrierii pentru absolvenții promoției 2023/absolvenţii 2023 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic.
Absolvenții promoției 2023 au completat dosarul de înscriere cu adeverință eliberată de instituție de învățământ superior/postliceal/mediu din care să rezulte că au susținut examenul de licență/absolvire/bacalaureat, media de absolvire a facultății/școlii postliceale/liceului pedagogic, specializarea dobândită, media anilor de studii și faptul că pe parcursul efectuării studiilor s-a frecventat și promovat modulul pedagogic.
În mod excepțional, absolvenții promoției 2023 pot prezenta adeverința de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică în data de 12 iulie 2023, până la ora 8.00, la centrele de concurs la care sunt arondați.
Proba scrisă a concursului național se va desfășura în data de 12 iulie 2023.
Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza buletinului de identitate /cărţii de identitate/cărții de identitate provizorie/paşaport, până la ora 8,00. În mod excepțional, identitatea candidaților se poate realiza și pe baza permisului de conducere sau a cărții de alegător. Candidații care nu sunt prezenți în sală înainte de a fi deschis plicul cu subiecte nu mai pot susține proba scrisă.
După primirea subiectelor de concurs de către candidaţi, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depăşit cu 1-2 ore numai de către candidaţii cu deficienţe grave.
Comunicarea rezultatelor iniţiale: 18 iulie 2023
Înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare se va desfășura în perioada: 18-19 iulie 2023.
Eventualele contestaţii cu privire la rezultatele probei scrise din cadrul concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate – sesiunea 2023 se transmit la Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş în perioada 18-19 iulie 2023, astfel:
în data de 18.07.2023 până la ora 21,00;
în data de 19.07.2023, până la ora 12,00;
Contestaţia se va transmite pe platforma https://isjtm.oneerp.ro/, folosind contul utilizat la transmiterea dosarului de înscriere. Candidatul anexează la contestaţia transmisă şi o copie a cărții de identitate/buletinului de identitate/cărții de identitate provizorie/pașaportului/adeverinţei de identitate.
Soluţionarea contestațiilor Perioada: 20 – 25 iulie 2023;
Comunicarea rezultatelor finale: 26 iulie 2023.
În perioada 27-28 iulie 2023 se vor organiza ședințe pentru repartizarea candidaţilor pe posturi didactice/catedre vacante, conform prevederilor din Metodologia de mobilitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!