În judeţul Timiş s-au depus până marţi, 25 februarie, 1.004 cereri valide. Sunt aproape 6.000 de locuri disponibile. Sunt 261 de clase a câte 25 de locuri pe cuprinsul judeţului.
Pentru toate unităţile de învăţământ din mediul urban care vor avea număr de elevi sub medie se va lua decizia de a se redistribui în unităţile de învăţământ apropiate. Până acum sunt 37 de cereri valide pe 75 de locuri la Pedagogic, la Colegiul Naţional Bănăţean erau 71 de cereri pe 100 de locuri. La şcoala 24 – 33 de cereri valide pe 75 de locuri. La şcoala 7 sunt 87 de cereri valide pe 150 de locuri.
În data de 14 martie se afişează listele cu copiii înscrişi şi începe prima etapă a înmatriculărilor. Cereri valide nu înseamnă copii înmatriculaţi, ei vor fi înmatriculaţi după mijlocul lunii martie.
„Este o perioadă destul de lungă pentru înscrieri, la dispoziţia părinţilor. Nu le ia nimeni locul. Legat de faptul că-şi fac domicilii şi viză de flotant – nu cred că este cazul. Nu a fost nici un caz în care şi-a dorit părintele ca şi copilul său să meargă la o anumită şcoală şi nu a fost repartizat”, spune inspectorul şcolar general adjunct de Timiş Aura Danielescu.
Sunt şi clase în Timiş unde anul trecut s-au înscris mai puţini copii. La acele clase, copiii vor fi redistribuiţi la alte unităţi de învăţământ.
„Avem, în judeţul Timiş, în mediul urban, clase care funcţionează sub numărul permis de lege – 20. La Agricol avem o clasă pregătitoare cu 10 copii. Acei copii, în clasa I vor ajunge, cel mai probabil, la şcoala 7. Pe mediul urban umărim cu atenţie acest fenomen. Încercăm ca toate clasele de început să fie alcătuite din numărul mediu de elevi – 20″, spune Danielescu.
Dacă sunt prea mulţi copii la o şcoală aceştia vor putea fi rearondaţi ori se va suplimenta numărul de clase – fapt ce ar îngreuna desfăşurarea cursurilor din cauza lipsei spaţiilor.
Sunt şi copii care vor să sară peste pregătitoare şi să ajungă direct în clasa I. Dar, o spun şi reprezentanţii inspectoratului şcolar, faptul că-i ţin acasă şi sar peste o clasă pregătitoare nu înseamnă că acest lucru este favorabil copilului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!