Licitația Primăriei Timișoara pentru mobilarea a 1.275 de săli de clasă din oraș a intrat în faza de evaluare a ofertelor. Marți, 19 martie, a fost ultima zi în care au putut fi depuse ofertele. De la începutul lunii și până pe 19 martie, au și fost depuse nu mai puțin de 11. Ce-i drept, vorbim de o procedură cu patru loturi. Astfel, lotul 1, cu o valoare estimată de 4,2 milioane de lei, fără TVA, a atras două oferte. Celelalte trei – cu valori de 5,8, 7,8 și, respectiv, 7,3 milioane de lei – au atras câte trei oferte. Cele patru loturi au fost împărțite în funcție de tipul de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal, în această ordine.
De fapt, au fost doar două firme și o asociere interesate de această licitație. Firma M & D Retail Pipera (MOBEXPERT) și asocierea DOCTOR SWISS – REGENCY FRONT S.R.L. au depus oferte pentru toate cele patru loturi, în timp ce firma BEST ACHIZITII a preferat să o facă doar pentru ultimele trei.
„Schimbăm tot mobilierul din grădinițele, școlile și liceele timișorene, pentru ca toți copiii, indiferent dacă învață la o școală de cartier sau în centru, să aibă aceleași condiții în clase și laboratoare. Cei mai mulți copii vor începe noul an școlar în clase cu mobilier nou și cu dotări moderne, și, treptat, în următoarele luni, toți copiii din Timișoara vor avea aceleași condiții de studiu. E cel mai ambițios proiect de modernizare a învățământului timișorean de decenii și face parte din strategia noastră de prioritizare a domeniului educației pentru dezvoltarea Timișoarei”, a spus primarul Dominic Fritz.
Parte a unei finanțări mai mari
Vă amintim, licitația cu o valoare estimată de 25 de milioane de lei, fără TVA – adică 29.9 milioane de lei sau 6 milioane de euro, cu TVA – fusese lansată la începutul lunii februarie. Sunt incluse 1.275 de săli de clasă, unde învață aproximativ 40.000 de elevi. Vorbim de aproximativ 80% din sălile de clasă din oraș, restul de 20% fiind dotate corespunzător în ultimii cinci ani. Acestea țin de 60 de unități de învățământ și alte trei unități conexe: Clubul Sportiv Școlar Bega, Clubul Sportiv Școlar nr. 1 și Palatul Copiilor. Elevii acestora vor beneficia de scaune, bănci, dulapuri și etajere pentru depozitarea cărților și a altor materiale, în timp ce profesorii vor beneficia de noi catedre, scaune și dulapuri. Tot mobilierul trebuie să fie ergonomic.
Licitația de acum este doar prima parte a proiectului mai mare pentru care primăria a câștigat o finanțare europeană, prin PNRR, în martie 2023. Acesta are o valoare totală de 86,3 milioane de lei, TVA inclus. Practic, 72,5 milioane de lei este finanțarea europeană, iar TVA-ul, 13,8 milioane, va fi acoperit din bugetul de stat. Pe lângă mobilier, ar mai trebui cumpărate din acești bani și echipamente digitale, dar și echipamente și materiale pentru mai multe tipuri de ateliere și săli de sport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!