Specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă Banat au monitorizat în cursul anului 2018 calitatea la 140 secțiuni apă de suprafață, 225 secțiuni apă subterană, respectiv 209 secțiuni ape uzate.
„Din analiza calității globale a apei în secțiunile de supraveghere în flux lent, pe grupele reprezentative de indicatori de calitate: regimul de oxigen, nutrienți, salinitate, poluanți toxici specifici, alți indicatori relevanți și calitatea globală a cursului de apă reprezentând categoria de calitate cea mai defavorabilă a grupelor reprezentative, se poate trage concluzia ca în anul 2018 calitatea apei râurilor din Sistemul Hidrografic Banat s-a încadrat în clasele de calitate I-IV (n.r. clasa 1 – apa de calitate naturală, IV – valorile limită corespunzătoare acestor clase sunt de 2-5 ori mai mari decât cele ale obiectivelor de referință)”, au anunțat cei de la Ape.
Unul dintre factorii cei mai importanți din cauza căruia nu a fost atinsă starea bună a corpurilor de apă este evacuarea în emisar de ape epurate necorespunzător/neepurate. Pentru depășirea volumelor de apă prelevate prevăzute în actele de reglementare și/sau a concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate, în cursul anului 2018, au fost aplicate un număr de 283 penalități, totalizând 1,279 milioane lei.
În cursul anului 2018 nu au fost validate situații de poluări accidentale, deși au fost înregistrate numeroase informări cu privire la poluarea apelor de suprafață. Toate situațiile au fost verificate în teren de echipele mixte de specialiști ai A.B.A. Banat, evenimentele de mediu observate nefiind încadrate în poluări accidentale. Poluarea accidentală este orice alterare a caracteristicilor fizice, chimice, biologice sau bacteriologice ale apei, produsă prin accident, avarie sau alta cauză asemănătoare, ca urmare a unei erori, omisiuni, neglijențe ori calamități naturale și în urma căreia apa devine improprie folosirii posibile înainte de poluare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!