Robotul Da Vinci X este controlat în totalitate de chirurg și acționează ca o extensie a capacităților umane dependente în totalitate de limitările spațiului și vizibilității. Aici intervine tehnologia pusă la dispoziția medicului care, folosind instrumentele chirurgicale miniaturizate, are acces și control asupra unor zone care altfel ar fi complet inaccesibile. Chirurgia robotică este utilizată în Spitalul Premiere în intervenții de chirurgie generală, urologie și ginecologie și permite o abordare minim invazivă a patologiilor benigne și maligne complexe, care necesită precizie maximă și control absolut. Astfel, pacienții au parte de o abordare mult mai blândă și se bucură de cele mai bune rezultate în urma intervențiilor.
„În situațiile foarte avansate, chirurgia robotică face diferența și depășește posibilitățile celei laparoscopice. Deși putem face aproape orice laparoscopic, robotic o facem mult mai bine, indiferent de complexitatea patologiei, cu un prognostic incomparabil superior. Doar dacă comparăm finețea instrumentelor și faptul că avem o mobilitate de 7 grade, în loc de 2, câte sunt în laparoscopie, cred că sunt argumente suficiente care pledează pentru varianta robotică. Marele avantaj al roboticii este vizualizarea câmpului operator, cu o acuratețe incredibilă.
Și mai este un aspect. Chirurgia robotică ajută chirurgul. Este esențial pentru pacient ca operația să fie realizată de un medic odihnit, apt fizic, capabil să se concentreze. În felul acesta, riscul de a face erori scade până aproape de zero. Robotul are acest beneficiu, ceea ce este un avantaj suplimentar, doar aparent indirect, pentru pacient”, spune dr. Voicu Simedrea, Chirurg de Excelență în tratarea multidisciplinară a endometriozei cu supraspecializare în chirurgia robotică.
Robotul Da Vinci este dotat cu 4 brațe, fiecare gândit pentru a maximiza potențialul chirurgului și a spori capacitățile acestuia. Trei dintre brațe au instrumente de mici dimensiuni, capabile să se rotească în 7 direcții, la 540 de grade, care permit pătrunderea în spații înguste, cu structuri vasculare și nervoase fine, fără a le afecta.
Vizualizarea 3D, care mărește câmpul operator de până la 10 ori pe tot parcursul intervenției, este asigurată de cel de-al patrulea braț, care are atașat o cameră de înaltă calitate și asupra căruia chirurgul are control permanent.
Această cameră îi oferă medicului posibilitatea de a vedea detalii imposibil de observat cu ochiul liber, în unghiuri greu accesibile în chirurgia deschisă sau chiar laparoscopică Chirurgul poate identifica mult mai ușor structurile anatomice, poate determina mult mai ușor extinderea bolii, leziunile, raportul leziunilor cu structurile anatomice, deci poate realiza o excizie mult mai acurată a leziunilor și cu prețul unui traumatism minim asupra țesuturilor sănătoase înconjurătoare.
Robotul Da Vinci este o tehnologie revoluționară care le permite medicilor să își ducă abilitățile la nivele mult superioare prin capacitatea de a ajunge în zone foarte greu accesibile sau poate chiar inaccesibile fără ajutorul unui instrument de o asemenea finețe.
Robotul îi oferă chirurgului un control sporit asupra inciziilor, iar acest lucru duce excelența chirurgicală la un complet alt nivel, oferind șansa de a extirpa tumori benigne sau maligne cu o mai mare ușurință și acuratețe decât în cazul chirurgiei clasice și oferind noi șanse cazurilor care până la apariția robotului da Vinci erau deosebit de dificil de rezolvat sau poate chiar imposibil de abordat chirurgical.
Cu ajutorul robotului Da Vinci X, chirurgii au șansa de a-și duce performanțele pe noi culmi, care ar fi imposibil de atins în contextul chirurgiei clasice. Robotul scalează mișcările medicului, astfel încât o acțiune amplă la consolă este tradusă de robot într-o microdisecție sigură și precisă, de o acuratețe și o finețe extraordinare. Astfel, riscul unor complicații și hemoragii este mult mai scăzut, rata unei intervenții de succes este mai mare, iar pacienții se bucură de o recuperare mult mai ușoară, în multe cazuri fiind suficiente doar 24 de ore de spitalizare post intervenție.
Delia, o pacientă în vârstă de 37 de ani, suferea de mai bine de 20 de ani de dureri menstruale care o împiedicau să își trăiască viața. A fost operată robotic în Spitalul Premiere și în doar trei zile a plecat înapoi acasă, fără dureri și, mai ales, fără durerile menstruale care i-au furat 20 de ani din viață. Acesta este și cazul Biancăi, care s-a întors la muncă în doar 3 săptămâni de la intervenție.
Dar nu numai endometrioza poate fi abordată prin chirurgie robotică, ci și afecțiuni precum cancer de endometru, fibroame, cancer de col uterin sau de ovar, cancer de prostată, vezică sau rinichi, cancer colorectal, gastric sau hernii și eventrații complexe. Mai multe despre chirurgia robotică în Spitalul Premiere din Timișoara puteți afla pe pagina Centrului de Chirurgie Robotică sau la 0356 900.
(3356)
Citiți principiile noastre de moderare aici!