Membrii grupării retrăgeau bani de la bancomate din Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Belgia, Norvegia și Coreea de Sud și îi transferau în România. În țară, aceștia cumpărau bunuri și imobile, pentru a ascunde faptul că banii erau obținuți în mode fraudulos.
Anchetatorii suspectează că membrii grupului infracțional organizat ar fi instalat un program informatic, de tip malware, în sistemul informatic folosit și pentru servicii de tip copy-shop de un agent de transferuri monetare aflat în țări din centrul și vestul Europei. Astfel sistemul informatic ar fi putut fi controlat de la distanță.
“Prin intermediul altui sistem informatic (de ex. telefon mobil) au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România”, a precizat DIICOT.
Anchetatorii au mai stabilit că o parte dintre membrii grupului infracţional organizat desfăşurau şi activităţi de skimming, falsificare de instrumente de plată electronică şi punere a lor în circulaţie prin retrageri frauduloase de numerar.
“Banii obţinuţi au fost investiţi în bunuri mobile şi/sau imobile ori depuşi în conturi bancare sau transferaţi prin intermediul societăţilor de transfer monetar, în scopul de a li se ascunde originea ilicită”, arată DIICOT.
Paguba era suportată fie de agentul sau subagentul al cărui sistem informatic a fost controlat, fie chiar de către francizor – societăţi internaţionale de transfer monetar, de regulă pentru sume de bani mai mari. Anchetatorii au precizat că până în prezent s-a putut determina o pagubă de peste 800.000 de dolari numai la un francizor și că gruparea și-a început activitatea la începutul anului 2012.
În plus, unul dintre membrii grupului și-a constituit o rețea de procurare, preparare și distribuție de produse cu efect psihoactiv, care conțin canabinoid sintetic.
Peste o sută de persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Craiova, în special beneficiari ai sumelor de bani transferate ilegal prin instalarea programului informatic malware.
La percheziții au luat parte polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Bucureşti, Piteşti, alături de angajați ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj şi ai Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova. Suportul de specialitate a fost asigurat de lucrători SRI și DIPI.
Perchezițiile au fost desfășurate simultan și Franța, în zona metropolitană Paris, cu ajutorul autorităților judiciare franceze. Acțiunea a beneficiat și de sprijinul Europol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!