Boala Lyme poate apărea dacă o căpușă stă între 24 și 72 de ore în tegument (piele – n.r.), avertizează medicii timișoreni de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara. Tocmai de aceea pacienții sunt trimiși la secția de chirurgie, unde căpușa este scoasă cu tot cu cap, apoi primesc un tratament medicamentos timp de trei zile.
„De la 1 martie până la sfârșitul lunii mai au venit 125 de pacienți mușcați de căpușe, care, în mod normal, se prezintă la chirurgie pentru a li se scoate căpușa, după care sunt trimiși la noi să hotărâm dacă se face profilaxia bolii Lyme sau nu. Dacă aceasta stă peste 24 de ore în tegument, atunci se face profilaxia cu antibiotice”, spune Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului Victor Babeș Timișoara.
Nu toate căpușele sunt parazitate de microbi. Dar au fost și câteva cazuri de boală, care se manifestă inițial la locul de înțepătură, spun medicii, apoi apar pe tegument diferite erupții. Sunt cazuri care nu sunt depistate și boala poate să evolueze. Medicii recomandă prezentarea la un cabinet specializat decât încercarea de a scăpa de căpușă pe cont propriu, deoarece dacă rămâne o parte din căpușă și are acel microb care provoacă boala Lyme, acela se elimină în continuare în corp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!