Care a fost cea mai grea operaţie? Care sunt dezavantajele profesiei de medic? V-a murit vreodată un pacient? Sunt numai câteva dintre întrebările la care au primit răspunsuri elevii din Timişoara interesaţi să devin medici. „Ei dorindu-şi o meserie în sistemul sanitar suntem singurii care putem să le spunem ce înseamnă viitorul. Până la urmă relaţia mea în acest proiect este de a înlesni cunoştinţele necesare pentru ca ei întradevăr să fie convinşi că vor să înveţe acest lucru. Am fost mai multe întrebări interesante. De ce nu am plecat din ţară? Dacă am devenit un formator aici ar fi fost păcat să plec”, ne-a spus directorul Spitalului Judeţean din Timişoara, Gheorghe Nodiţi.
După ce au aflat ceea ce îşi doreau legat de profesia de medic, elevii au îmbrăcat halatele albe, ca nişte adevăraţi doctori, şi au vizitat Casa Austria. „Părinţii mei sunt medici şi eram curioasă să văd ce se întâmpla şi aici deşi am ştiut foarte multe lucruri. Eu vreau să studiez în străinătate şi sunt curioasă să vad ce se întâmpla aici, în cazul în care nu o să intru la o facultate în străinătate. Răspurile m-au lămurit. Eu vreau să fac chirurgie plastică”, ne-a spus Adina Cioată, elevă în clasa a XII-a la Liceul Lenau din Timişoara. Din cei 1014 elevi care au participat vineri la Job Shadow Day, cei mai mulţi, 171, au fost interesaţi să vadă ce presupune profesia de medic. Pe locul doi în preferinţe s-au aflat elevii care vor să devină specialişti în IT, iar pe locul trei economiştii.
„Scopul proiectului este de a familiariza elevii cu câte ceva din ce înseamnă fiecare profesie pe care şi-o doresc să o facă în viitor. În cele câteva ore pe care le petrec în «umbra» profesioniştilor reuşesc să afle un minim de cerinţe ale profesiei, respectiv ale domeniului în care îşi doresc să lucreze”, ne-a spus profesoara Camelia Moţ, coordonator Job Shadow Timişoara. În Timişoara Job Shadow Day se află la cea de-a treia ediţie, iar interesul elevilor pentru acest proiect a crescut de la an la an. Dacă la prima ediţie au participat peste 600 de elevi, anul trecut au fost aproximativ 800, în acest an numărul participanţilor a depăşit 1000. Programul se află la cea de-a 10 ediţie în România şi se desfăşoară în 11 ţări din Europa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!