Căderile de la înălțime, surpările de maluri la săpături adânci, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor tehnice și starea de sănătate precară a lucrătorilor (moarte patologică) se află în topul motivelor accidentelor de muncă în Timiș.
Acestea sunt urmate de electrocutări prin contact direct sau prin atingerea indirectă a echipamentului de muncă în zone de influență a curentului electric (arc electric), nerespectarea prevederilor codului rutier și instruirile efectuate superficial și formal.
În ultimii cinci ani, în județul nostru au avut loc 155 de accidente de muncă mortale:
- 2019 – 33 de accidente mortale din care șase cu moarte patologică (AVC sau infarct)
- 2020 – 29 de accidente mortale din care 11 cu moarte patologică
- 2021 – 28 de accidente mortale din care 16 cu moarte patologică
- 2022 – 29 de accidente mortale din care 13 cu moarte patologică
- 2023 – 36 de accidente mortale din care 16 cu moarte patologică
De asemenea, în anii menționați au avut loc și accidente de muncă în urma cărora 1.179 de angajați din Timiș s-au ales cu incapacitate temporară de muncă:
- 2019 – 278 de evenimente
- 2020 – 238 de evenimente
- 2021 – 221 de evenimente
- 2022 – 238 de evenimente
- 2023 – 204 de evenimente
Ileana Mogoșanu, inspector-șef la ITM Timiș, a declarat pentru Tion că pentru evitarea accidentelor de muncă este necesară respectarea regulilor conform instruirii efectuate de angajatori, precum și respectarea întocmai a instrucțiunilor de securitate și sănătate în muncă (SSM).
„Angajatorii trebuie să identifice pericolele generate la locul de muncă şi să evalueze riscurile asociate cu aceste pericole, să stabilească măsurile care trebuie luate pentru a proteja sănătatea şi securitatea angajaţilor lor şi a altor lucrători, ţinând cont de cerinţele legislative. Angajații trebuie să utilizeze echipamentul individual de protecție”, a declarat pentru Ileana Mogoșanu, șefa ITM Timiș.
Potrivit acesteia, în momentul angajării, lucrătorii trebuie să-și evalueze capacitatea de muncă pentru postul unde își vor desfășura activitatea. De asemenea, este necesar ca angajații să-și efectueze examenele medicale la timp și să respecte indicațiile medicului de medicina muncii. Toți angajații trebuie să fie atenți la instruirea ce se efectuează și să nu accepte începerea activități fără să fie instruiți corespunzător.
Trimite articolul
XSi ce daca?
Tara lui “lasa ca merge si asa” .. pana nu mai merge 🙁
Cind ti-a sunat ceasul te duci, indiferent de loc sau timp, bineinteles prostia are si ea un anumit procentaj…
Inspectorii lu’ peste prajit numiti politic desi nici macar nu au studii de specialitate si habar nu au ce sa controleze. Ei ajung pe teren doar dupa ce mor oameni angajati la negru, fara nici un instructaj de protectia muncii si fara echipament de protectie de calitate si omologat. Procentul celor decedati avand drept cauza si un AVC sau infarct arata cu ce oameni se lucreaza, muncitori angajati fara avize medicale