Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a declarat, în timpul unei întâlniri privind interzicerea magazinelor care comercializează produse etnobotanice care a avut loc, joi, la Palatul Administrativ din Timişoara, că, în 2010, în spitalele din judeţ au fost internate 157 de persoane care au consumat produse etnobotanice.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Timiş, ai Consiliului Local Timişoara, ai Poliţiei Timiş şi ai Inspectoratului Şcolar Timiş.
„De interzis magazinele etnobotanice nu se poate în acest moment. Ceea ce autorităţile locale şi judeţene pot face este a limita comercializarea acestor substanţe, astfel încât amplasarea magazinelor să fie la mai mult de 1.000 de metri de unităţi de învăţământ, spitale sau parcuri. Din fericire, în Timiş sunt cazuri destul de rare, în anul 2010 fiind internate 157 de persoane, într-o stare nu foarte gravă, ci doar cu halucinaţii”, a afirmat Băcală.
Prefectul a precizat că şi Ministerul Administraţiei şi Internelor a iniţiat o lege de interzicere a substanţelor care se găsesc în aceste produse, însă, după adoptarea acesteia va fi atributul autorităţilor locale să identifice permanent noile substanţe care sunt comercializate de aceste magazine şi să încerce să le scoată de la vânzare.
„Ministerul Administraţiei şi Internelor a iniţiat în acest sens o lege. Având în vedere pericolul pe care îl reprezintă aceste substanţe, ele vor fi curpinse pe o listă. Este adevărat, comercianţii sunt inventivi şi găsesc alte substanţe pe care să le comercializeze. Este atributul nostru, al celor din teritoriu, ca atunci când lista va fi finalizată şi se vor găsi alte substanţe care pot fi comercializate, să sesizăm acest lucru şi să scoatem de la comercializare toate aceste substanţe care pot avea un efect nociv”, a conchis Băcală.
La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Timiş prezenţi la întânire au afirmat că, la începutul anului 2010, în judeţ existau 11 societăţi comerciale care deţineau mai multe magazine prin care se comercializau produse etnobotanice, iar în prezent mai sunt şase firme, cinci dintre acestea având opt magazine, majoritatea în Timişoara, iar o firmă se ocupă cu comercializarea acestor produse pe internet.
B.A.M.
Autoritatile din Timis se mobilizeaza pentru interzicerea magazinelor de vise
Alesii PDL vor sa interzica magazinele de vise din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!