În judeţul Timiş, la campania „Let’s do it, Romania!” au participat 64 de primării şi 17 de operatori de salubritate. Acţiunea de cartare anterioară evenimentului a cuprins 45 de trasee, incluzând cele mai importante drumuri naţionale, judeţene şi comunale, iar mormanele de deşeuri depistate pe aceste trasee au fost ridicate în întregime pe 25 septembrie. Potrivit unui clasament provizoriu, în care se ţine cont de numărul de saci adunaţi, la nivel naţional judeţul Timiş s-a situat pe locul cinci, după Cluj, Braşov, Dolj şi Prahova.
Pe parcursul acţiunii s-au ivit însă şi câteva probleme. „Scopul a fost în primul rând să adunăm gunoaiele cartate. Dacă ar fi ieşit la curăţenie 10.000 de oameni nu aveam ce să le dăm să adune – operatorii de salubritate aveau deja traseele stabilite cu o săptămână înainte. Unii dintre voluntari au adunat gunoaiele şi au lăsat mai apoi sacii pe marginea drumului, fără să ne anunţe. Noi nu am ştiut de ei până nu ne-au trimis localnicii imagini, atunci abia i-am putut aduna. De asemenea, am remarcat că unele mormane de moloz aveau proprietar şi nu puteau fi ridicate, astfel că, de fapt, cantitatea de gunoi pe care am avut-o de strâns a fost ceva mai mică decât am prevăzut iniţial”, a declarat, luni, Adriana Nica, unul dintre coordonatorii judeţeni ai acţiunii.
Cei mai mulţi saci de gunoi au fost adunaţi la Şag, aproape 2000, şi la Lugoj, unde voluntarii au strâns aproape 1700 de saci. Mai mult, pe lângă cei 18.400 de saci cu deşeuri s-au strâns şi 735 de saci de masă plastică, în principal sticle de plastic, colectarea selectivă făcându-se doar în câteva zone.
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Adam Crăciunescu, rezultatele campaniei se văd deja în judeţul Timiş. „A fost un început bun, eu chiar m-am deplasat pe acele trasee şi am remarcat că sunt mai curate. Locuitorii judeţului Timiş trebuie să se bucure de verdeaţă”, a declarat acesta.
În cadrul acţiunii, transportul şi depozitarea deşeurilor s-au făcut sub stricta supravegheze a comisarilor Gărzii de Mediu Timiş. Acum, rămâne de văzut cât timp vor mai rezista zonele curăţate de voluntari fără deşeuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!