Potrivit reprezentanților Aquatim, în mai multe localități din Timiș volumul de apă a crescut cu mult peste dublul cantității livrate în mod normal și peste capacitatea proiectată a infrastructurii de apă. Consumul este exagerat și pune mari presiuni atât pe rezervele naturale de apă, cât și pe resursele societății Aquatim.
„Record absolut de temperatură – peste 2 milioane de litri de apă suplimentați cu cisterna pentru localități din aria de deservire. Pentru a nu impune restricții în alimentarea cu apă și pentru a suplimenta cantitatea oferită, Aquatim transportă apă potabilă cu cisternele de la Timișoara către aceste comunități. Numai în ultimele două săptămâni au fost trimise în județ peste 100 de cisterne, fiecare asigurând câte 20 de tone de apă la un transport. Această procedură presupune alocări mari de resurse umane și financiare”, transmit reprezentanții societății de apă și canal.
Potrivit reprezentanților Aquatim, au fost luate măsuri suplimentare pentru diminuarea pierderilor din rețea, pentru depistarea conexiunilor ilegale, a hidrofoarelor montate pe rețea sau a furtului de apă. Echipele Aquatim și-au sporit controalele pe teren pentru identificarea acestor neregularități, dar și pentru depistarea și avertizarea celor care își udă grădinile cu apă din rețeaua publică.
„Cu acest fenomen se confruntă nu doar Aquatim, ci și ceilalți operatori din țară pe perioade de secetă și temperaturi foarte ridicate. Utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi este o practică descurajată de legislația în vigoare. Standardele definesc clar ce înseamnă necesarul de apă pentru nevoi gospodărești, precum și debitul specific, de maxim 120 litri pe zi de persoană în mediul rural. Rețelele de distribuție sunt dimensionate conform acestor reglementări, așa că operatorii de apă nu pot acoperi alte nevoi de consum. Cel mai grav este că ignorarea acestei realități poate aduce prejudicii întregii comunități. Astfel, în timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul grădinii, vecinii lor pot rămâne fără apă pentru nevoile vitale – băut, gătit, spălat”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul general Aquatim.
Societatea de apă și canal le recomandă timișenilor să folosească surse alternative pentru udatul grădinilor, cum ar fi colectarea apei de ploaie sau folosirea apei din fântâni și puțuri.
„Dacă nu se fac eforturi de a se reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură există posibilitatea ca utilizatorii să fie privați de dreptul vital de a beneficia de minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice. Mai mult, menținerea rezervelor de apă potabilă și a unei presiuni adecvate în rețea sunt necesare și pentru protecția împotriva incendiilor. Printr-un consum rațional, în special în timpul orelor de vârf, pe perioade de secetă, apa va fi acolo când vom avea nevoie de ea”, mai transmit cei de la Aquatim.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XCe surpriza, politia apei de-acuma, exact cum au in strainatate de multi ani, aceleasi probleme. Renunta oamenii la fantani, ca se trage apa la sat pe urma iau amenzi daca folosesc apa pt curte sau gradina, uz casnic zic, ca bazinele hidro si panza freatica o intretine si optimizeaza… nimeni. Parca traim algoritmul tampeniei.
ALOOO… dom’le Ilie Vlaicu, director general Aquatim… cam câți ani trebuie să treacă și câte nenorociri să se mai întâmple din cauza gurilor de scurgere stradale ?!? Înțeleg că e bine cu încasatul de facturi ale abonaților dar pământul ce “tronează” acolo… cu el cum rămâne ?!? La fiecare ploaie torențială gurile de canalizare stradale sunt luate “prin surprindere” de către puhoaie…