Pe programul Rabla Local, lansat de Primăria Timișoara în vara anului trecut, s-au înscris 1.361 de timișoreni cu 1.395 de mașini mai vechi de 15 ani, deși existau fonduri pentru până la 4.700 de astfel de prime. Pentru fiecare autovehicul, proprietarul primește 3.000 de lei. Banii provin în proporție de 80% de la Ministerul Mediului – Administrația Fondului pentru Mediu și 20% de la primărie. Până acum, unii au primit deja banii, în timp ce alții nici măcar nu au semnat contractul aferent.
„Începută în luna decembrie 2023, procedura de virare a banilor pentru stimulentul de casare din cadrul Programului Rabla Local este în plină derulare. Până în prezent, 242 de beneficiari și-au primit banii și pentru alți 75 de beneficiari se lucrează la documentația pentru efectuarea plății. Au fost întocmite în total 600 de contracte, din care 503 au fost deja semnate de beneficiarii stimulentului de casare”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.
Procedura
Potrivit primăriei, în primă fază, beneficiarii au obligația să depună pe platforma ATLAS WEB a Direcției Fiscale a Municipiului Timișoara, dfmt.ro, documentația necesară pentru Rabla Local PAS 1.
Mai exact, pentru verificarea eligibilității ar fi nevoie de:
- Actul de identitate al solicitantului, semnat in copie conformă cu originalul;
- Cartea/cartile de identitatea mijlocului/lor de transport, semnat in copie conforma cu originalul;
- Certificatul/e de inmatriculare, semnat in copie conforma cu originalul;
- Certificat de atestare fiscal din care sa rezulte ca nu este înregistrat cu obligații restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat, emis de organul fiscal central (ANAF);
- Cerere privind eliberarea certificatului de atestare fiscal privind impozite, taxe si alte venituri la bugetul local pentru persoane fizice;
- Certificatul de cazier judiciar;
- Împuternicire, in original sau copie legalizată, dacă este cazul;
- Actul de identitate al împuternicitului, semnat in copie conforma cu originalul;
- Extras de cont;
- Acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
„Dacă toate documentele de mai sus au fost depuse in mod corespunzător și se primește confirmarea de la DFMT cu privire la eligibilitatea lor si au semnat contractul de finanțare cu Primăria Municipiului Timișoara, beneficiarii au obligația să caseze autovehiculul vechi la un centru autorizat APM Timiș pentru preluarea autovehiculelor uzate și să radieze mașina la Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor”, explică reprezentanții primăriei.
Ulterior, în a doua fază, după îndeplinirea cerințe din prima, beneficiarii au obligația să depună online în termen de 30 de zile, pe aceeași platformă și alte documente:
- Certificat de distrugere emis de o firmă autorizată;
- Certificat de radiere emis de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări Timiș.
„Plata sumei de 3.000 de lei către beneficiari se va face după scoaterea definitivă din evidența fiscală a autoturismului. În lipsa documentului care atestă scoaterea din evidența fiscală, stimulentul de casare nu poate fi plătit, chiar dacă există un contract încheiat cu Primăria. Este de subliniat faptul că autovehiculele trebuie predate la unități autorizate în vederea casării după semnarea contractului. În caz contrar, proprietarul nu mai este eligibil”, se mai arată în informarea municipalității.
Foarte important, persoanele care primesc cei 3.000 de lei pentru casarea mașinii vechi nu au dreptul să achiziționeze un autoturism cu norma de poluare Euro 5 sau inferioară în următorii trei ani de la primirea stimulentului pentru casare.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!