Rata șomajului a crescut față de anul trecut cu 49%. Dacă până acum erau în șomaj 3.000 de persoane, în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie au fost peste 4.000-4.400, dar numărul a început să scadă.
„Rata șomajului a crescut într-adevăr față de anul trecut cu 49%. Deci dacă aveam în șomaj până în 3.000 de persoane, acum am avut în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie undeva peste 4.000-4.400, acum a început să scadă la 4.000. Așa cum avem trendul în fiecare an, apărând acum locurile de muncă în construcții, în agricultură, probabil că ea va fi în scădere. În sensul că dacă în perioada de început a pandemie rata șomajului a fost 0,80, a ajuns undeva la 1,28, iar acum este deja la 1,20 și probabil că va scădea în continuare”, a precizat Directorul Executiv al AJOFM Timiș, Marcel Miclău, pentru Tion.
Piața forței de muncă a suferit scăderi în lunile aprilie, mai, când a fost blocată economia. AJOFM Timiș are în general peste 2.000 de locuri de muncă vacante în fiecare lună. Timișul este încă la un potențial pozitiv și de dezvoltare, mai ales că și marii angajatori s-au adaptat noilor condiții. Pe lângă locurile de muncă tradiționale, au apărut mai multe servicii la domiciliu, online.
„Locurile de muncă vacante au fost la jumătate din potențialul obișnuit. Noi în general avem, ca și acum, pe lună undeva la peste 2.000 de locuri de muncă vacante, din care ocupăm cam în fiecare lună 70% și peste. Sigur că piața de muncă se aliază și ea noilor condiții, cu noi profesii, cu noi nișe. Apare multă muncă online, digitalizare, multe servicii la domiciliu, curieratul etc. Și locurile de muncă tradiționale se mențin. Încă piața de muncă din Timiș poate acumula forță de muncă, în special calificată.
Cam toate domeniile au avut atât concedieri individuale, cât și colective, în ultima perioadă. Totuși, au fost mai multe suspendări, decât concedieri. Angajatorii au preferat să-și mențină forța de muncă.
„Din evaluările noastre, cam toate domeniile au avut și concedieri individuale, dar și colective. Nu pot să zic că au fost foarte multe, așa dacă ne uităm și la zona de IT care e foarte deschisă și cu multe oferte, dar au fost transferuri de la o firmă la alta, unii au oferit probabil mai mult, alții mai puțin. Deci nu există neapărat un domeniu, sigur Horeca, dar reprezintă undeva 7-8% din tot ce înseamnă piața forței de muncă din Timiș. Au fost mai mult suspendări decât concedieri pentru că în general angajatorii încearcă să-și mențină forța de muncă”, a mai spus directorul AJOFM.
Șomajul tehnic, subvențiile, dar și reducerea programului de lucru au stimulat ocuparea locurilor de muncă.
„Prin punerea la dispoziție de către AJOFM a șomajului tehnic, subvențiilor, reducerea programului de lucru, cu tot ceea ce le punem la dispoziție angajatorilor, dar și persoanelor în căutarea unui loc de muncă a stimulat ocuparea. Drept dovadă, piața din Timiș e pe un trend bun la această oră”, a mai precizat Marcel Miclău.
Cele mai multe locuri de muncă vacante din Timiș sunt în special în zona de agent de securitate, de construcții, dar și în IT și transporturi. AJOFM publică pe site, în fiecare miercuri, locurile de muncă disponibile.
Lista locurilor de muncă din campania Tion:
- E.ON,
- Grimet Construct,
- SC Psihoreli Construct SRL,
- Agil (vânzătoare),
- Agil (muncitor),
- Alex Dia,
- P. Dussman,
- Sekureco Protect Guard,
- Arte stradivarius,
- Herbretex,
- Art Papel Group,
- PROIECTIM CONSTRUCT,
- Contitech,
- SC Remat,
- Interliner Transport,
- Psihoreli Construct,
- The Care Hub (îngrijitoare la domiciliu și infirmerie),
- The Care Hub (îngrijire la domiciliu).
Trimite articolul
XIn necunostinta de cauza..intreb..
Cum se calculeaza rata Somajului?
Sunt 3000 – 4000 de persoane in cautarea unui loc de munca in Timis/ judetul Timis are o populatie de aproximativ 700.000 de locuitori si somajul este de 0,8 / 1,3 la suta?
Cum se calculeaza ?
Este aceasi formula ca si la CORONAVIRUS ?
unde la nr. de populatie din Timisoara ~ 300.000 ..la 300 de cazuri Covid..deja este rata de infectare de 7..8 la suta..
Nu inteleg..
Rata somajului ia in considerare somerii, persoane integistrate ca atare cu acte la institutia din articol. Adica cei care au avut loc de munca si l-au pierdut, si se incadreaza sa isi depuna actele de somaj. Si le si depun, in pandemie, in persoana, ca online nu prea merge. Adica fac munca aia cu formalitatile, pentru a avea acea suma de somaj, care este mica, a le merge inainte vechimea si asigurarile pana se incadreaza iara in munca. Restul, ramasi pe dinafara, nu exista pentru rata aia de somaj. Ca au lucrat la negru, ca si-au dat demisia sub presiune sau nu… Tot inexistenti sunt. La fel, absolventii care nu au lucrat inca nicaieri si nu s-au miscat repede sa ceara somaj. Sau cei care au ramas din varii motive inafara schemei, mai pe scurt. Multe firme fenteaza situatia de somer cu acte cand dau afara pentru ca nu vor deranj cu transmiterea situatiei, asa cum se face cand din angajat devine potential somer persoana. Deci prefera sa bage sub nas formele de demisie (sub presiune), ori sa transforme contractul din nedeterminat in contract perioada limitata apoi afara. Una peste alta, rata somajului egal someri oficiali raportati la suma de adulti teoretic angajati. Aici ar fi o neclaritate – raporteaza orbeste la adultii cu drept de munca, sau mai precis doar la cei care sunt incadrati in munca oficial, cu acte? Oricum, e mai mult din pix. De atata timp in Tm sunt disponibile posturi tehnice, IT si prin fabrici, si din alea unele conditionate de a sti limba germana, de exemplu. Astia cu facultatile nu prea se coreleaza, una specializeaza ei de florile marului, alta cauta “investitorii”, care trec in pasareasca moderna mai ales posturi de mana de lucru ieftina, operatori la banda, in call center etc. Nici nu mai zicem cate posturi nu ajung niciodata “la liber” pentru ca se tranzactioneaza prin HR pe pile, sau sunt scoase la concurs cu dedicatie la bugetari, sau merg la agentii de forta de munca direct, unde se ia comision din salariu celor angajati prin ei. E o situatie deplorabila. Cine are ce prieteni sa sune, umbla asa, ocoleste somaj etc. Pe autoritati le doare in spitz, lor sa le iasa bine cifrele. La fel cum ii doare undeva de munca la negru sau cum inteleg firmele sa isi trateze angajatii ori sa respecte legile. Pana o duc bine sefii, pusi strategic fix sa pastoreasca haosul si diletantismul asta, restul isi iau zborul prinafara daca pot, atunci cand nu mai suporta mizeriile de aici. Ramane angajatul ieftin, care se muta de colo colo pana da de raul mai mic. Gargarele astea cu somajul… le crede cine habar nu are cum sta treaba. Si desigur, sunt si ele exploatate, ca intotdeauna, de cine isi permite, gen varul unchiului matusii etc. Or fi si dinaia.