Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (Oncogen) a câștigat un proiect transfrontalier România – Serbia care are un buget de 12 milioane de euro (din care peste 3 milioane revin Oncogenului), care are ca obiectiv perfecționarea diagnosticului și planului terapeutic în tumorile maligne.
„Ne propunem să facem un diagnostic foarte bun al pacienților cu cancer. Asta va însemna că probele pacienților cu cancer cărora ne adresăm vor fi trimise la Oncogen, unde vor fi efectuate proceduri de medicină de precizie, secvențiere. Vor veni toate probele aici, noi le vom face acest diagnostic de precizie, urmând ca pe baza acestui diagnostic să se elaboreze și planul terapeutic. De asemenea, noi ne-am propus să concepem, împreună cu anumite companii care se ocupă cu crearea de astfel de lucruri, un soft de integrare a tuturor datelor referitoare la pacientul respectiv, care să includă toată informațiile, de la anatomie patologică, de la clinică, de la ceea ce facem noi, diagnostic de precizie, soft-ul acesta să integreze toți parametrii despre pacient și să elaboreze planul terapeutic”, a spus Florina Bojin, medic cercetător la Oncogen.
Trei milioane de euro sunt alocați centrului Oncogen și 2,5 milioane de euro Spitalului Județean Reșița, iar restul banilor revin mai multor spitale din regiunea Vojvodina, Serbia.
Vor beneficia de proiect toți pacienții din Vestul țării care se adresează unităților medicale și sunt diagnosticați cu cancer. Personalul din sănătate va beneficia de instructaj pentru aparatura care va veni, de traininguri în străinătate, astfel încât să fie foarte bine pregătit în utilizarea aparatelor și în generarea diagnosticului de precizie.
Construcția și dotarea Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului s-au realizat în perioada 2010-2015, pe baza finanțării prin Programul Operațional Sectorial. Valoarea totală a proiectului a fost de 54.389.610 lei, din care costuri eligibile au fost de 44.000.000 lei, respectiv 38.909.200 lei din FEDR și 5.090.800 lei din bugetul național.
Obiectivul proiectului Oncogen îl reprezintă înlocuirea metodelor clasice de tratament antitumoral și îmbunătățirea speranței de viață a bolnavilor de cancer din Regiunea Vest şi nu numai. În centru lucrează 40 de specialiști, care realizează studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice. Practic, este un centru de cercetare unde se va încearcă găsirea leacului pentru cancer ori alte leacuri care să le facă viaţa mai uşoară celor care se confruntă cu această boală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!