Guvernul a aprobat în ședința de marți, 27 iunie, o Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție. Banii vor fi folosiți pentru realizarea în regim de urgență a mai multor lucrări de prevenire a inundațiilor, respectiv pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019.
Vor fi realizate șapte lucrări de investiții în cursul acestui an, în bazinele hidrografice: Bârzava, Timiș, Sebeș și Bistra, din județele Timiș și Caraș-Severin, zone în care s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare. În urma acestor fenomene meteo, specialiștii ABA Banat au constatat eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) beneficiază de un buget suplimentar pentru investiții în lucrări de prevenire și apărare împotriva inundațiilor, de peste 3 milioane de lei, pentru consolidarea digurilor și malurilor în punctele critice, precum și pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații.
„Pentru județul Timiș, fondurile vor fi direcționate către 3 lucrări de investiții: Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava -amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc, Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj și Refacere consolidare mal râu Timiș – aval de podul rutier din Parța. Pentru județul Caraș-Severin s-au primit fonduri pentru 4 lucrări de investiții: Regularizare râu Sebeș la Caransebeș, Regularizare pârâu Zlagna și pârâu Potoc la Caransebeș, Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș, refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja”, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!