Potrivit primarului Nicolae Robu, agenții locali au întocmit 353 de dosare pentru supraimpozitare, care au fost înaintate spre comisia specială din primărie care decide cine plătește în cele din urmă taxa pe paragină. Comisia a analizat deja 150 de imobile istorice, aflate într-o stare avansată de degradare, ai căror proprietari n-ar fi mișcat un deget pentru a le reabilita. În total, 148 de clădiri au fost propuse pentru supraimpozitare, urmând să fie întocmit câte un proiect de hotărâre pentru fiecare clădire în parte.
„Iată, 148 de clădiri vor intra la taxa pe paragină! Noi mai mult de atât nu putem face, ar trebui să fie legea și mai aspră, poate atunci s-ar trezi. Că nu putem… e o rușine pentru orașul nostru, atât de frumos, mai ales Piața Victoriei este superbă, ce orașe au o piață precum Piața Victoriei? Deci noi suntem în top, sigur, mai sunt și altele, dar suntem în top”, a precizat Robu.
Edilul-șef spune că este deosebit de mâhnit pentru că, în primul rând, imaginea Pieței Victoriei este pătată de halul în care arată palatele care o mărginesc. Unele dintre clădirile aflate în stare avansată de degradare ar fi trebuit să intre într-un program al primăriei, prin care, practic, oamenii s-ar fi împrumutat din bugetul local pentru a-și renova clădirile, dar asociațiile de proprietari nu s-au înghesuit să apeleze la banul public, pe care ar fi trebuit să-l dea înapoi în rate, timp de zece ani.
În ultima vreme, polițiștii locali sunt nevoiți să intervină tot mai des și să prindă bandă galbenă care interzice trecerea pe clădirile istorice din centru, din cauza bucăților de tencuială ce se desprind de pe ele. Iar cu furtunile de vară acest peisaj va fi tot mai des pe Corso.
„Este scandalos ce se întâmplă aici. Da, mergi în Piața Victoriei, zona zero a orașului, și vezi că sunt puse panglici de interdicție în vecinătatea zidurilor, pentru că au căzut sau s-a constatat că e iminent să cadă bucăți de mortar. Noi nu putem să facem altceva decât ceea ce facem: să amendăm și am amendat, să punem la taxă pe paragină pe proprietarii care nu înțeleg. (…) Piața Victoriei este una dintre cele mai frumoase piețe care pot fi văzute în Europa și cred că am simțul măsurii în ceea ce afirm. Ea este afectată negativ de starea clădirilor și acești proprietari nu înțeleg. Eu sunt categoric și știu că sunt impopular prin asta. Nu e obligatoriu să trăiești în centru”, a explicat primarul Timișoarei.
Robu: Eu nu am nicio frustrare că trăiesc într-un cartier mărginaș
Nu este prima dată când Nicolae Robu le spune celor ce locuiesc în centrul orașului să plece la periferie dacă nu-și permit traiul central. El spune că nu are frustrări să trăiască într-un cartier mărginaș și că oricine ar trebui să facă asta.
„Eu nu am nicio frustrare că trăiesc într-un cartier mărginaș, acum nu mai e mărginaș că s-au construit vile în zonă. Dar este un cartier obișnuit al orașului, cu blocuri, nu am nicio frustrare, mă simt foarte bine. Vin seara, mă plimb pe malul Begăi, mă plimb prin Piața Victoriei, prin Piața Libertății, pe tot arealul pe care îl desemnăm prin sintagma zonă de promenadă. Cine nu poate să-și susțină locuirea în zona zero a orașului trebuie să se mute acolo unde poate, nu să pună o pată pe zona zero a orașului nostru”, a completat edilul-șef.
Primarul crede că taxa pe paragină este o taxă bună și că unii proprietari de clădiri istorice au mișcat ceva în ultima perioadă.
„Unii s-au mișcat, după ce am aplicat acea taxă. Dar unii s-au dus în instanță. Au apărut totuși schele pe destul de multe clădiri în centrul istoric și unele chiar arată superb. Să ne imaginăm cum ar arăta Timișoara dacă toate clădirile ar fi reabilitate de la Bastion până la Catedrală. Sunt schele și în Iosefin, Palatul Apelor este deja gata, în continuare înspre Iosefin pe ambele părți ici-colo mai vezi câte o clădire reabilitată. Dar zona dintre Catedrală și Bastion trebuie dusă la cu totul și cu totul alte cote”, a mai spus Robu.
Mai mulți timișoreni au dat în judecată Primăria Timișoara pentru taxa pe paragină, municipalitatea fiind implicată în trei procese în momentul de față, iar hotărârile de consiliu local în cauză au fost suspendate.
Anul acesta, timișorenii plătesc impozite mai mari pentru 36 de clădiri aflate în stare avansată de degradare. Consilierii locali, cei care au votat aplicarea supraimpozitării, s-au trezit cu 39 de plângeri prealabile, pentru că unele hotărâri vizau mai mulți proprietari. Aleșii au decis să își mențină hotărârile adoptate, așa că este de așteptat ca tot mai mulți oameni să se adrese instanței.
Impozitul pentru clădirile neîngrijite poate fi majorat cu 300%, cu 400% sau chiar cu 500%, în funcție de un punctaj calculat de o comisie specială formată la primărie. Cât despre terenuri, impozitul poate crește cu 250% sau cu 500%, dacă proprietățile sunt neîngrijite doi ani la rând.
Timișorenii care nu-și reabilitează clădirile istorice în care locuiesc riscă amenzi de până la 8.000 de lei, conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Articole pe aceeași temă:
Primele cladiri din Timisoara propuse pentru taxa de paragina in 2019
Citiți principiile noastre de moderare aici!