Copiii au fost deja selectați, iar de sâmbătă profesorii vor începe pregătirea lor. Este vorba despre Centrul Județean de Excelență, despre care se vorbește de mult timp în urbea de pe Bega. Acum acesta a devenit realitate, iar de sâmbătă încep cursurile. Centrul Județean de Excelență este prima instituție care are ca și scop sprijinirea copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte.
Sunt 12 discipline la care copiii vor fi „antrenați”: Română, Matematică, Fizică, Biologie, Informatică, Limba Engleză, Franceză, Istorie, Științe Sociale, Geografie, Arte, Religie.
Vor fi între 8 și 15 copii într-o grupă.
Au fost înscriși până în acest moment 362 de copii de la școlile din Timiș, care vor fi instruiți la acest centru de 43 de profesori.
„Procedurile pentru selecția profesorilor și a copiilor s-au desfășurat în luna octombrie-noiembrie. La finalul acestor proceduri am selectat 43 de profesori de la 12 discipline. S-au înscris pentru selecție 850 de copii și noi, în raport cu bugetul și profesorii selectați, am putut să satisfacem 362 de cereri. Peste 500 de copii sunt rămași în stand by. În momentul când Primăria Timișoara va reuși să aprobe bugetul viitor, atunci se va putea trece la o altă etapă, la creșterea numărului de copii acceptați în semestrul doi”, a spus Mariea Ștefan, directorul acestui centru.
Finanțarea acestui centru se face de către Primăria Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, care au alocat deja banii necesari pentru această perioadă, pentru ca centrul să funcționeze în condiții optime.
Sediul centrului este pe strada Ghirlandei nr. 4, la Liceul de Informatică Grigore Moisil. Copiii au fost selectați pe mai multe criterii.
„Metodologia pune accent pe prinderea în aceste centre a copiilor care au deja rezultate, în ideea că investim în ceva care a demonstrat ceva. Aceasta a fost prima etapă – înscrierea copiilor pe baza rezultatelor obținute în ultimul an. A doua variantă de înscriere a fost înscrierea pe baza recomandării făcute de un profesor care a observat că un copil este foarte bun. Am ținut ca în acea recomandare să fie cuprinse și mediile avute de copii în ultimii doi ani și media anuală din ultimul an școlar. A treia variantă a fost înscrierea pe baza cererii părinților, urmând ca pentru acești copii să se aplice teste cognitive. Din păcate, la această categorie nu s-a mai ajuns”, a spus Mariea Ștefan.
Oricum, înscrierile se mai pot face și pe parcursul anului școlar, în baza locurilor care vor mai fi disponibile. Pentru înscrieri și informații puteți accesa pagina acestui centru de excelență.
Activitățile vor avea loc sâmbăta, în ceea ce privește copiii de gimnaziu, iar cei mai mulți dintre elevii de liceu își doresc ca pregătirea să aibă loc în timpul săptămânii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!