În județul Timiș există 220 de școli cu personalitate juridică. Acestea au, în total, 10.197 de angajați, dintre care 7.669 sunt profesori. La greva generală de luni vor participa, din datele culese de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Timiș, 3.993 de angajați, dintre care 3.267 sunt profesori, care provin din 191 de școli diferite. Așadar, din totalul de angajați ai școlilor, la acțiunile de luni vor participa 39,1%. Dacă luăm în calcul doar profesorii, procentajul ar fi ceva mai mare, de 42,6%.
Cum s-a ajuns la greva generală
Sindicatele din Educație s-au arătat, în ultimii ani, nemulțumite de salarizarea din școli și universități, dar și de alte aspecte din activitatea profesională. Pe 10 mai, la București a avut loc un nou protest al membrilor acestor organizații, la care au participat peste 10.000 de oameni. Guvernanții nu i-au băgat în seamă, iar marți, 16 mai, a fost anunțată greva generală care va începe luni, 22 mai. Greva este condusă de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, cele care au organizat atât proteste din 10 mai, cât și conferința de presă de marți.
Între timp, miercuri a avut loc și o grevă de avertisment, la care au participat, în general, toți profesorii care au și votat în favoarea declanșării grevei generale. Potrivit conducătorilor federațiilor sindicale, aceste sentiment a fost împărtășit de peste 70% dintre membri. Astfel, miercuri, între orele 11:00 și 13:00, profesorii participanți au mers la clase, dar nu au pus absențe, nu au predat și nu au examinat.
Miercuri și joi au existat mai multe discuții ale sindicaliștilor cu Ministerul Educației și chiar cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, însă acestea nu au dat, până acum, rezultate. Totuși, printre altele, într-un mesaj comun al ministerului și federațiilor sindicale, se preciza că negocierile vor continua până la găsirea unui consens, însă cea mai importantă revendicare a sindicaliștilor, cea a salarizării, a fost trecută în grija Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Ce se va întâmpla de luni
Încă de la conferința de presă de marți, liderii federațiilor sindicale le recomandau părinților să nu își trimită, începând din 22 mai, copiii la școală. În primul rând, pentru că profesorii aflați în grevă nu vor mai merge la clase, iar directorii vor fi nevoiți să improvizeze soluții. Acțiunile de protest ale profesorilor ar urma să dureze până când vor primi ceea ce își doresc. La nivel național, se discuta inclusiv despre o eventuală amânare a Evaluării Naționale, a Bacalaureatului și a sesiunilor din universități.
„Deci luni va fi grevă generală. Dacă astăzi (miercuri – n.r) noi am rugat membrii noștri de sindicat să monitorizeze elevii, de luni angajații din învățământ care sunt în grevă nu vor mai intra la cursuri cu elevii, urmând ca directorii sau managerii să numească la aceste activități colegi care nu au aderat la grevă, avem și așa ceva. Noi intrăm de luni în grevă generală. Recomandarea (către părinți – n.r.) este să nu trimită elevii la școală, pentru că nu vor putea fi supravegheați așa cum ar trebui. Directorii nu vor avea decât să adune elevii în anumite spații și să numească profesori care să se uite la ei”, spunea pentru Tion, miercuri, Marius Lobază, vicepreședinte al Sindicatului Învățământul Preuniversitar Timiș, organizație afiliată Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Revendicările sindicaliștilor
De marți și până în prezent, sindicaliștii au insistat asupra mai multor revendică, accentuându-le însă pe cele legate de salarizare și sporuri. Totuși, acesta cer și mai multe investiții în învățământ, cu precădere în infrastructura școlară. Lista completă a revendicărilor, reluată de sindicaliști pe mai multe canale de comunicare, ar fi:
- majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
- salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
- plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
- acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
- acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
- renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
UPDATE. Completare din partea IȘJ Timiș
La o oră de la prima raportare, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș au venit cu o completare, după ce în datele inițiale au fost incluse și școlile private.
Astfel, de fapt, dintre cele 189 de școli publice din județ, de grevă vor fi afectate 169. Din totalul de 8.845 de angajați ai acestora, în grevă vor intra 3.679 (41,5%). Strict vorbind de profesori, dintre 6.614, în grevă vor fi 2.965 (44,8%). Ceilalți 314 angajați, dintre care 302 profesori, care participă la greva generală, provin de la cele 21 de școli private din județ.
Inspectoratul a prezentat, separat, și date privind strict situația din Timișoara. Aici va fi grevă în 59 dintre cele 67 de școli publice, la care vor participa 1.636 (38,3%) dintre cei 4.265 de angajați. Strict legat de profesori, vor participa 1.320 (41,7%) din totalul de 3.164.
La Lugoj, greva va afecta toate cele 13 școli publice, urmând să participe 298 (46,3%) din totalul de 643 de angajați ai acestora. Vorbim de 247 (51,1%) din totalul de 483 de profesori.
Trimite articolul
X40%? am plans. bine ca se solidarizeaza politistii din penitenciare cu ei, si ei… le pute sa faca greva. e bine, oentru ca si cetatenii considera la fel, ce atata greva, ia “ciocu mic ” pentru ca si asa bla si bla si bla , ce , io fac greva? pai ei de ce sa faca? sa fie domn’le cineva de care cineva isi bate mai tare joc decat de mine! sa nu fiu io al mai fraer!
dap, pentru un puscarias se cheltuie vreo 6000 pe luna(teoretic, dar totusi), iar un debutant in invatamant incepe cu 2400. performanta si competenta. un sistem de valori perfect, ce sa mai schimbi la el? si oricum ne educam de oe net! se vede…
#🤪… educata!
Jalnic daca doar 40%… AR TREBUI SA IASA SI PARINTII NU IN STRADA SI TOTI CEI CARE SUSTIN EDUCATIA SI VIITORUL TARII!!!!
-
Părinții NU ies, pentru că mulți dintre ei consideră că școala trebuie să le dea educația pe care ei nu au fost in stare să o dea odraslelor în 7 ani (de acasă) și în general îi înjură pe profesori (c și unii ziariști)
Sunt convins că procentul ar fi considerabil mai mare, însă fiindcă pe perioada grevei generale nu se primesc salariile… probabil de aceea multe cadre didactice au ales să rămână la clasa. Durerea este mare. Pe asta mizează guvernanții noștri. Rușine lor.
Doamna Ficus, prof se engleza, participa la greva? Sau macar se solidarizeaza cu grevistii? Dar domnul Ficus, fost profesor de succes 6 nu din 49 ci din meditatii, nu se solidarizeaza?
-
ficusul e un degenerat ce risca sa fie expus de santajistii papusari daca scoata vreo vorba. de aia tace ficusul, ca e un maaaaaare degenerat. papuselul de el!
Deci fac greva, da nu prea, 40% da nu se știe exact daca vin sau nu la ore, unii zic că merg, alții nu știu. Părinții plutesc, nu știu luni ce fac cu copii, oare care scoli, care profesori nu vin sau vin …sau nu. Dezorganizare totala și la greva că în toată România.
Oare daca obțin ceva se aplică și la aia care nu fac greva? Normal că da. Și dacă nu fac greva înseamnă că sunt mulțumiți? Probabil nu, dar stau că tot romanul numa să se planga și să comenteze și să facă alții în locul lor. Asta e nația, asta e educația și lipsa empatiei, solidarității și organizării ne face să fim ultimii din țările civilizate….dacă ne consideram civilizați.
Dincolo grevele, manifestațiile se fac generale, zile, săptămâni, milioane de oameni, pașnici, brutali…..la noi polițiștii au ieșit 20 în stradă, probabil așa va fi și la profesori. Ne merităm soarta!
-
Din păcate ai dreptate.
Rusine profesorilor. ar fi trebuit facta greva la inceput de an. Trebuie sa inteleaga si ei ca acum e criza economica.
-
si tu cand trebuie sa iei niste ciocane in cap, de prostalau ce esti, vrei sa fii mangaiat cu el la inceput, sau cum?
-
Daca nu ar fi atatea pile angajate la stat ar fi bani si pt profesori. Bataie de joc.