În prezent există un singur contract în vigoare pentru întreţinerea spaţiilor verzi, a parcurilor şi a scuarurilor, a locurilor de joacă, pentru tăieri de corecţie la arbori şi defrişări, încheiat cu Horticultura, pentru zona centrală a Timişoarei. Pentru celelalte sectoare ale oraşului contractele încheiate de primărie cu diverşi operatori privaţi au expirat şi, după lungi discuţii cu privire la modul în care ar trebui fie întreţinute, recent s-a decis să fie organizate licitaţii pentru atribuirea acestor lucrări. Procedura va mai dura însă…
Reprezentanţii municipalităţii au propus între timp suplimentarea valorii contractului de prestări servicii încheiat în această toamnă, în 2 octombrie, pentru întreţinerea spaţiilor verzi din zona centrală a municipiului, cu societatea Horticultura.
„Având în vedere faptul că la data încheierii contractului sumele alocate au fost suficiente doar pentru efectuarea lucrărilor minimale de întreţinere a spaţiilor verzi din zona centrală pentru o lună şi că ultimul trimestru al anului reprezintă perioada în care se efectuează lucrări de plantare a florilor bienale, a arborilor şi arbuştilor, existând şi posibilitatea apariţiei precipitaţiilor sub formă de ninsoare, propunem, în limita bugetului existent la această dată, aprobarea încheierii unui act adiţional, în vederea suplimentării sumelor (…) Propunem suplimentarea valorii contractului sus-menţionat de la 585.483,87 lei, exclusiv TVA, la 1.795.161,00 lei, exclusiv TVA”, au motivat autorităţile locale.
Proiectul de hotărâre propus a fost intens dezbătut atât în penultima şedinţă de consiliu local, când a fost respins, cât şi în cea convocată marţi, când a fost repus pe tapet.
Aleşii PSD nu au fost de acord să fie prevăzută expres suma respectivă, de aproape 1,8 milioane de lei, motivând că nu au fost implicaţi nici în aprobarea sumei iniţiale, şi au propus să îşi dea Executivul Primăriei girul pentru suplimentarea valorii pe contractul respectiv. Primarul Nicolae Robu i-a acuzat pe consilieri că au pus gând rău societăţii Horticultura şi a ameninţat din nou cu alegeri anticipate…
Edilul a explicat că banii sunt prevăzuţi oricum în bugetul local pentru lucrări de întreţinere la spaţiile verzi, dar nu vor putea fi folosiţi în condiţiile în care pentru celelalte sectoare ale oraşului nu sunt contracte în vigoare…
În cele din urmă s-a stabilit ca valoarea contractului cu Horticultura să fie suplimentată până la valoarea disponibilă pentru lucrări de întreţinere la spaţiile verzi, la data curentă, în buget.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat în această formă.
„S-a făcut o suplimentare a fondurilor pe care le avem la dispoziţie pe contractul în vigoare pentru întreţinerea spaţiilor verzi, având ca operator societatea primăriei, Horticultura, suplimentare cu suma pe care o avem oricum prevăzută în buget, tot cu acest titlu, pentru întreţinerea de spaţii verzi, dar pe alte sectoare, unde nu putem cheltui banii, neavând contract cu niciun operator. 585.000 de lei au fost alocaţi prin contractul pe care îl avem cu Horticultura şi acum se adaugă, suma finală este în jur de 1,8 milioane lei, bani care altfel ar fi rămas nefolosiţi, pentru că nu îi puteam folosi. Din cauza acelor încurcături, despre care am tot vorbit, nu mai există contracte pentru întreţinerea spaţiilor verzi pentru alte sectoare decât cel central. Banii nu se vor folosi neapărat toţi. Această alocare este cu titlul de plafon, aceasta este suma maximă pe care am putea să o plătim pentru întreţinerea spaţiilor verzi din zona centrală”, a afirmat Robu, după vot.
Cert este că Horticultura are acum la dispoziţie peste 400.000 de euro pentru lucrări în zona centrală, pe când celelalte spaţii verzi ale oraşului rămân… ale nimănui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!