Fenomenul de homeschooling a fost raportat de către Inspectoratul Școlar Timiș îndeosebi în mediul rural, unde 53 de copii din ciclul primar și gimnazial au fost retrași de la școală pentru a studia de acasă, online sau cu părinții, după anumite concepte de predare din alte țări. Cei mai mulți copii sunt din Orțișoara.
Potrivit celor prezentate de instituție, copiii care urmează acest sistem de învățare, nerecunoscut de stat, riscă să rămână în urmă și să nu fie echivalați într-o anumită clasă. Fenomenul s-a accentuat în pandemie.
„Monitorizăm atent lucrurile.Tendința aceasta a fost remarcată în urmă cu un an. Atunci toate lucrurile au pornit din perspectiva numărului mare de copii care au fost retrași de la școala gimnazială din Orţişoara. Și acum este școala unde avem cei mai mulți copii care au fost retrași. Situația este mult mai rafinată. Monitorizăm atent și cu siguranță se vor întoarce în sistemul universitar; prin urmare, retragerea pentru educație sub altă formă de educație nerecunoscută în România va duce la o echivalare a studiilor dacă se întorc la școală într-un an sau doi. Echivalarea se face de către unitatea de învățământ, de către o comisie de la nivelul țării”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar general al Timișului.
La nivelul județului sunt 53 de copii ale căror familii au optat pentru homeschooling: șapte copii sunt din clasa I, trei din clasa a II-a, opt din clasa a III-a, trei din clasa a IV-a, trei din clasa a V-a, șapte copii din clasa a VII-a și unul din clasa a VIII-a. Ei provin de la școlile din Jimbolia, Giarmata, Sudriaş, Lugoj, Cenad, Orţişoara și Moşniţa Nouă.
Potrivit lui Marin Popescu, școala „de acasă” nu este recunoscută în România, însă sistemul este deschis să reîncadreze elevii pentru a continua studiile, indiferent de vârstă.
„Dreptul la educație este asigurat de Constituție și garantat. Mai mult, învățământul preuniversitar obligatoriu este gratuit și nu cred că această perspectivă o găsesc la homeschooling. (…) Noi nu știm cum este acest sistem și cine sunt persoanele care predau”, mai spune Marin Popescu.
S-ar putea ca fenomenul să se datoreze faptului că părinții vor să plece din țară, crede Marin Popescu, însă nu există date clare privind motivația acestora. Situația prezentată de ISJ va fi transmisă și autorităților. Astfel de cazuri se întâlnesc și în alte județe ale țării, precum Bihor și Suceava.
Trimite articolul
X#RomaniaEducata
Puteti sa multumiti Marelui Alb din fruntea tarii pentru programul minunat care-i apartine si pe care l-a lansat cu su(r)le si trambite.
Asa, nu e recunoscut sistemul acesta la noi .Poate au parinti profesori si ii pot instrui acasa, mie nu mi se pare ilogic.
Cred insa ca ei ar trebui inscrisi la scoala, cu optiunea aceasta de a studia acasa, iar la acoala sa vina la teze si la examene .