Măsura face parte dintr-un program de restructurare sau externalizare a peste 4.500 de locuri de muncă din Europa. Din fericire, mare parte a locurilor de muncă din România propuse pentru restructurare, în număr de 458, nu vor fi eliminate ci externalizate. În cadrul procesului societatea Alcanet, divizia informatică a Alcatel-Lucent, va fi cedată către Hewlett-Packard, conform publicaţiei Ziarul Financiar. Franţa, Germania şi România vor fi cele mai afectate.
Cei mai mulţi angajaţi dintre cei 1.600 de angajaţi din România ai grupului francezo-american sunt la Timişoara. Compania Alcatel şi-a început activitatea în ţara noastră în oraşul de pe Bega.
Plăţi compensatorii pentru angajaţii concediaţi
În ceea ce priveşte Timişoara, se pare că cele 458 dintre locurile de muncă din Timişoara vor fi externalizate către firma indiană Wipro. „Aceasta este o firmă care preia proiecte de soft în orice domeniu. Din păcate, nu are un istoric prea bun. Foştii angajaţi, ajunşi în companie după ce au fost preluaţi din alte proiecte, şi-au căutat de fiecare dată alte joburi, în scurt timp. Restul de 106 angajaţi, din ceea ce ştim, vor trece la Hewlett-Packard”, am aflat de la Manuel Martin, liderul de sindicat al companiei timişorene.
Potrivit acestuia, sindicatul din Alcatel–Lucent continuă negocierea contractului colectiv de muncă. „Continuăm negocierea, însă lucrurile evoluează anevoios. La punctele importante, care implică bani, creşteri salariale, compensări financiare în funcţie de vechime, conducerea este opacă. Singura veste bună este că avem răspunsul verbal al conducerii companiei că se va semna contractul colectiv de muncă până la transferul angajaţilor către cele două companii, iar în acest caz sperăm ca aceştia să primească plăţi compensatorii”, a mai declarat Martin.
Angajaţii Alcatel – Lucent au protestat la Timişoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!